Cristian Preda îl invită pe Victor Ponta să plece de la Palatul Victoria

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

În contextul ruperii oficiale a USL marţi seara, europarlamentarul Cristian Preda îi cere premierului Victor Ponta să demisioneze din funcţie, pentru a fi format un nou guvern.

„Victor Ponta trebuie să plece de la Palatul Victoria! În logica democratică, demisia lui trebuia să vină la cinci minute după anunţul făcut de Antonescu despre moartea USL. Retragerea din guvern a PNL nu poate fi compensată prin simpla numire a unor înlocuitori în guvern. Acesta va avea o altă compoziţie politică”, a declarat Cristian Preda.

Europarlamentarul susţine că este firesc ca după retragerea PNL de la guvern, Ponta trebuie să demisioneze „urgent”, pentru a avea loc o „resetare formală a raportului Parlament-guvern”, urmând ca noul premierul să fie ales de preşedintele Traian Băsescu după sugestiile făcute de partide.

„Dispariţia USL, adică a formulei politice a guvernului, conduce la o altă situaţie în Parlament şi în relaţia acestuia cu executivul. Logica democratică impune resetarea formală a raportului Parlament-guvern. Plecarea premierului de la Palatul Victoria va conduce la consultări, pentru a desemna un nou candidat la postul de prim-ministru. Preşedintele e cel care va alege, dintre sugestiile făcute de partide, o propunere pe care o trimite Parlamentului.

Dacă două propuneri pică, şeful statului poate dizolva camerele”, a explicat Preda.

În cazul în care premierul Ponta nu va demisiona el va trebui să trimită în Parlament propunerile sale de miniştri, unde vor putea fi blocate.

„Dacă dottore nu demisionează şi insistă totuşi să pună miniştri din alte partide, el va fi obligat, în baza articolului 85 din Constituţie, să trimită propunerile în Parlament. Acolo, numele propuse de Ponta vor putea fi blocate, doar dacă există altă majoritate. Vin vremuri interesante, dar criza guvernamentală nu trebuie prelungită la nesfârşit”, a concluzionat Cristian Preda.

Acesta a explicat că motivul pentru care ar trebui să demisioneze premierul este că Ponta a fost propunerea USL, nu a PSD.

„Poate vă întrebaţi de ce trebuie să demisioneze Victor Ponta, după plecarea PNL din guvern şi desfiinţarea USL. În decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la negocierile în vederea formării unui nou cabinet nu au mers PSD, apoi PNL, apoi PC, ci – chiar la insistenţele lor – toţi membrii USL.
Care era motivul? Şefii uselişti au vrut să afirme clar că Ponta e candidatul Uniunii, nu al partidului pe care-l conducea. Altfel spus: candidatul Ponta e o creaţie USL, nu o propunere PSD. Dacă Uniunea a murit, Ponta nu mai poate fi premier”, a declarat Preda.

„Sper ca preşedintele să-i ceară să-şi depună mandatul, pentru a putea deschide negocierile impuse de Constituţie. Ambiţia lui Ponta nu poate bloca aplicarea Constituţiei. Ar fi un abuz de putere”, a subliniat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne