Tăriceanu: Este o hăituială, o vânătoare de oameni. Ne apropiem tot mai mult de modelul lui Putin
alte articole
Lupta anticorupţie care se duce în prezent nu este nimic mai mult decât un paravan în spatele căruia se duce "o luptă surdă" pentru influenţă şi putere între instituţii de forţă ale statului, a declarat duminică seară, la România Tv, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, judecat la rândul său pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Truică&Co.
"Astăzi, în spaţiul public, apare ca un fel de hăituială, o vânătoare de oameni, cu ceea ce i se întâmplă lui Victor Ponta, cu ceea ce i se întâmplă lui Dragnea. Unii mi-au spus, păi şi tu eşti în aceeaşi categorie. În fine, probabil. Este o deteriorare a climatului din societate care se datorează, în principal, dezechilibrului şi lipsei controlului democratic asupra unora dintre instituţiile fundamentale şi mai ales instituţiile de forţă.
Am spus de nenumărate ori că această putere scăpată de sub control corupe. Ceea ce vedem astăzi, lupta anticorupţie în momentul de faţă, este un paravan în spatele căruia se duce o luptă surdă de acaparare de influenţă şi de putere între diversele instituţii. Nu are nimic de-a face cu înfăptuirea actului de justiţie şi cu combaterea corupţiei", a precizat Tăriceanu, citat de Agerpres.
Liderul ALDE a ajuns la concluzia că cei care fac aceste "jocuri" se consideră "ca un fel de Dumnezei coborâţi pe pământ".
"Acest fenomen nu este unic în România, un astfel de fenomen de putere lipsită de control este specifică unor regimuri autoritare şi totalitare în care diferite instituţii acţionează cum vedem noi astăzi în România. La noi avem aparenţa unei democraţii, adică avem Parlament, avem justiţie independentă, avem presă independentă, avem o serie de ingrediente, societate civilă, numai că ele, din păcate, sunt mai mult formale. Noi ne apropiem din ce în ce mai mult de modelul din Rusia al lui Putin şi anume acea democraţie controlată", a punctat Tăriceanu.
Potrivit şefului Senatului, în cazul oamenilor politici, "există o inegalitate între acuzare şi apărare" pentru că foarte multe anchete sunt televizate, apoi în mod sistematic apar informaţii din dosare care se scurg în presă şi care conturează o imagine clară de vinovat asupra persoanei respective în ochii opiniei publice.