Tăriceanu, debut tumultos de mandat : "Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă"

Trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, Călin Popescu Tăriceanu a pledat, de la tribuna Senatului, pentru un control mai strict al Parlamentului asupra instituţiilor de forţă, care, susţine el, au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.12.2016

Unele dintre instituţiile de forţă au acţionat în ultimii ani "ca şi cum puterea lor nu are limite", a opinat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, proaspăt votat, pe mâna PSD, pentru un nou mandat la şefia Senatului. În consecinţă, în opinia lui Tăriceanu, opozant declarat al cererilor de arestare a parlamentarilor venite dinspre DNA, Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă.

"Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă. Conducerea acestor instituţii sau conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este de multe ori, prin natura rolului pe care şi-l asumă, netransparentă. Este o vorbă pe care o cunoaşteţi mulţi — puterea corupe iar puterea absolută corupe absolut. Am văzut în ultimii ani cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat, din păcate, rolul decorativ în ultimii patru ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are. Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a acestor activităţi, a acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor acţiuni şi activităţi pe care acestea le desfăşoară, inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru interceptarea comunicaţiilor", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres, de la tribuna Senatului.

Copreşedintele ALDE a susţinut că, în legislatura 2012 — 2016, "de prea multe ori o mare parte a parlamentarilor au tăcut, de multe ori din teamă", şi a susţinut că acest lucru trebuie să se schimbe, iar "Parlamentul nu poate să stea spectator la aceste excese", a punctat Tăriceanu.

În viziunea lui Tăriceanu, este "momentul ca instituţiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie".

Reamintim că Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor