PSD şi ALDE au încheiat protocolul "Coaliţiei de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie"

PSD şi ALDE se pregătesc să ia în primire Palatul Victoria. Cele două partide au semnat un protocol care vizează constituirea "Coaliţiei de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie".
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi co-preşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au semnat luni protocolul "Coaliţiei de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie".

Documentul face referire la trei obiective principale: asigurarea creşterii economice sustenabile şi de noi locuri de muncă, creşterea bunăstării materiale şi a calităţii vieţii şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Cele două partide vor avea un program comun de guvernare rezultat din armonizarea prevederilor din programele lor şi vor desemna de comun acord un premier.

"Având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD şi ALDE deţin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de comun acord, şi va susţine, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliţie condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniştri desemnaţi proporţional de către PSD şi ALDE", se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, grupurile parlamentare ale ALDE şi PSD vor constitui o majoritate în vederea susţinerii alegerii reprezentanţilor proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum şi pentru promovarea iniţiativelor legislative şi proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le iniţieze la nivel parlamentar şi guvernamental.

În cadrul protocolului, cele două formaţiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agenţiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituţiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporţional, în baza criteriilor competenţei, integrităţii şi determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti din programul comun de guvernare.