Tăriceanu, de partea lui Dragnea: Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină acel articol

Un articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor le blochează drumul în Parlament celor condamnaţi definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral. PNL consideră că în această situaţie se află şi Liviu Dragnea, însă liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu împărtăşeşte această opinie.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Din punct de vedere politic, demersul celor de la PNL care se opun validării mandatului de deputat obţinut de preşedintele PSD Liviu Dragnea este o greşeală, a declarat duminică, la Digi24, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Din punct de vedere politic mi se pare o greşeală, se pare că PNL în loc să constate că linia pe care s-a înscris de aproape doi ani de zile, discursul pe care l-au avut, i-a dus la un rezultat catastrofal şi să tragă concluziile în urma acestei maniere de a face politică continuă în acelaşi stil. Se pare că s-a lipit de ei aşa de mult marca PDL, a pierdut PNL adevăratele valori liberale şi este un partid care probabil, mai mult sau mai puţin din umbră, văd că este condus în stilul PDL, cu maniera PDL", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a remarcat că la aceste alegeri parlamentare nu s-a constatat niciun fel de iregularitate în privinţa desfăşurării procesului electoral, astfel că se pune întrebarea de ce nu s-a cerut până acum suspendarea lui Dragnea.

"De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie? Dacă nu e valabil acum şi e valabil pentru celălalt (mandat - n.r.), trebuia aplicat atunci. Este importanţa şi semnificaţia votului politic, pe care cred că PNL nu o înţelege şi nu o poate eluda. În momentul în care 47% din alegători au dat votul în cunoştinţă de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri va face să câştige câtuşi de puţin. Cred că este un demers care este impropriu", a punctat Tăriceanu.

Întrebat cum va vota ALDE în plenul Camerei Deputaţilor dacă se va pune problema invalidării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, şeful Senatului a replicat:

"O să discutăm, nu ştiu să vă spun. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acuma, pentru că articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum încoace tot a fost valabil şi văd că n-a fost invocat".

Declaraţiile lui Tăriceanu vin în contextul în care o prevedere din Regulamentul Camerei Deputaţilor îi sancţionează pe cei condamnaţi definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în articolul respectiv din Regulament.

Liberalii consideră că Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Fraude la Referendum", intră şi el sub incidenţa acestui articol.

"Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper că toate celelalte partide să se ralieze acestei poziţii de bun simţ şi să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale", a anunţat şefa PNL Raluca Turcan.

Noul preşedinte al PNL a subliniat că liberalii nu pot ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt facultative pentru liderii acestui partid.

"De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză", a subliniat Raluca Turcan.