Tăriceanu, autodeclarat apărător al statului de drept. O poveste picantă despre Iohannis, Băsescu şi forţe oculte

Trimis în judecată în dosarul Truică şi la un pas să fie inculpat, probabil, şi în dosarul Vîntu-Olteanu, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un atac furibund la adresa unor presupuse "forţe oculte nedemocratice". Replica PNL nu s-a lăsat aşteptată.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mai sunt doar câteva luni până la scrutinul crucial care va decide direcţia pe care o să meargă România în următorii ani, context în care al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, consideră oportun ca electoratul să cunoască şi să înţeleagă care sunt opţiunile, care e miza cea mare a alegerilor parlamentare: "stat de drept sau stat mafiot".

"Pentru această miză, lupta se va duce, pe de o parte, între forţele democratice care militează pentru revenirea la statul de drept, la respectarea drepturilor omului, la o democraţie reală şi nu mimată, golită de conţinut, iar de cealaltă parte, de forţe nedemocratice, forţe oculte patronate de preşedintele Iohannis, care vor să se eternizeze la putere ca să-şi păstreze pârghiile de control cu care să muşamalizeze definitiv toate fărădelegile săvârşite în ultimii 12 ani şi rămase nepedepsite de justiţie.

Forţele nedemocratice controlează binomul SRI-DNA, ceea ce pare să le confere un avantaj, dar rezultatul alegerilor locale demonstrează că electoratul a înţeles că în spatele luptei legitime împotriva corupţiei financiare s-a construit cel mai periculos tip de corupţie: corupţia dată de deţinerea puterii absolute şi întreţinută cu complicitatea unor persoane din conducerea unor instituţii de forţă ale statului.

Exercitarea puterii în mod ilegal de unele instituţii de forţă scăpate de sub orice control al societăţii a fost descrisă public chiar de fostul preşedinte al României. Acest "modus operandi" prezentat de Traian Băsescu s-a extins şi a transformat drepturile şi libertăţile cetăţenilor într-un lux. Mă refer aici la simpli cetăţeni (vezi cazul Rarinca şi nu numai) văduviţi de drepturile lor constituţionale şi procesuale, ceea ce a urcat România pe un nedorit loc doi în privinţa proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a declarat şeful Senatului, potrivit unui comunicat de presă remis joi redacţiei.

Tăriceanu susţine că partidul pe care îl conduce alături de Daniel Constantin - ALDE - se află de partea forţelor democratice, cu perspectiva reală de a forma o viitoare majoritate parlamentară şi o coaliţie guvernamentală împreună cu PSD.

"De partea cealaltă, se află PNL, un partid-remorcă al preşedintelui Iohannis, un partid care şi-a pierdut identitatea liberală şi al cărui drum este dictat din laboratoarele oculte care operează împotriva Constituţiei şi a legilor, sub patronajul Cotrocenilor. Pentru o şi mai clară delimitare a celor două tabere, trebuie să fac câteva precizări", a punctat liderul ALDE.

O eventuală alianţă cu Băsescu, exclusă

"Nici în prezent şi nici în viitor, numele meu sau al ALDE nu se va asocia în vreo construcţie politică cu Traian Băsescu, aşa cum insinuează o serie de politruci dornici să inducă derută în electorat. Noi, liberalii, nu putem uita cum a fost umilită voinţa majorităţii poporului român, când votul său zdrobitor exprimat la Referendumul de demitere din 2012 a fost anulat în mod mai mult decât suspect printr-o erată a Curţii Constituţionale.

Noi, liberalii, nu putem uita că părintele care a crescut statul mafiot timp de două mandate este Traian Băsescu. Acum, acelaşi personaj se prezintă în mod ipocrit ca un apărător al Justiţiei şi al statului de drept, în contradicţie flagrantă cu autodenunţul său public făcut nu demult la un post de televiziune.

Acelaşi personaj încearcă să treacă PMP de pragul electoral, nu pentru a contribui la binele comunităţii. A avut destul timp ca preşedinte şi rezultatele s-au văzut. Reamintesc naivilor care l-au urmat în PMP că Băsescu şi-a "ucis" toţi colaboratorii după ce s-a folosit de ei în propriul interes. În realitate, Băsescu vrea să-şi creeze un instrument politic cu care să-şi negocieze conform cutumelor statului mafiot propria libertate şi a apropiaţilor săi şi cu care, alături de dosarele SRI cu care a plecat de la Cotroceni, să şantajeze şi să ameninţe, aşa cum se vede din ce în ce mai des în spaţiul public.

Revenind la delimitarea taberelor care se vor înfrunta în această toamnă, dacă analizăm antecedentele, persoanele care conduc azi PNL şi PMP şi mentalitatea lor, o alianţă dintre aceste două partide este aproape naturală. Separarea dintre Băsescu şi Blaga, dintre Băsescu şi PDL-iştii care controlează azi PNL s-a produs datorită Elenei Udrea şi nicidecum din motive doctrinare. De aceea, cred că PNL nu este un partid izolat, aşa cum afirmă unii, ci are în Traian Băsescu un potenţial aliat cu care împărtăşeşte aceeaşi mentalitate în privinţa democraţiei şi a statului de drept."

Replica PNL: În tot delirul său, Tăriceanu formulează o idee corectă

"În tot delirul său împotriva statului de drept, Tăriceanu formulează o idee corectă. Da, alegerile parlamentare vor fi despre continuarea sau sistarea luptei anti-corupţie. Da, alegerile parlamentare vor fi despre supravieţuirea sau nu pe scena politică a unor vechi figuri (Ponta, Tăriceanu) prin blocarea acţiunilor DNA împotriva lor.

Da, alegerile parlamentare vor însemna, de fapt, tacit, un referendum pentru susţinerea sau anihilarea acţiunilor lui Kovesi. Da, alegerile parlamentare vor reprezenta, implicit, o testare a sprijinului pe care cetăţenii îl oferă viziunii lui Iohannis despre schimbarea clasei politice prin implicarea tehnocraţilor şi prin coduri de integritate pentru partide. Şi da, in final, alegerile parlamentare vor fi despre supravieţuirea sau eliminarea din politică a lui Tăriceanu, Dragnea, Ponta.

Senzaţia mea este că - fiind captivi în universul lor mediatic, în iluzia comunicaţională care îi confirmă - aceşti penali plini de tenacitate chiar cred că societatea civilă vrea să reteze aripile DNA pentru a-i salva pe ei de "abuzurile Justiţiei".

Făcându-şi curaj unul altuia, ei chiar iau în serios ideea că lumea e sătulă de tehnocraţii tineri şi că abia aşteaptă să readucă politicenii zaharisiţi din anii 2000 la putere. Votul din decembrie va aduce o clarificare sănătoasă şi va spulbera aceste himere", a fost reacţia deputatului PNL Ovidiu Raeţchi, pe pagia sa de Facebook.