Traian Băsescu: Tăriceanu e un om cu bani, n-a avut nevoie să ia mită de la SOV

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu cred că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este "omul care să condiţioneze o numire pe bani".
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este un om cu bani, care nu avea nevoie să ia mită de la Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Bogdan Olteanu, pentru a-l numi pe jurnalistul Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, a opinat sâmbătă, la România TV, fostul şef de stat Traian Băsescu.

Întrebat dacă ţinta în dosarul lui Bogdan Olteanu - în prezent arestat la domiciliu - este liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu a replicat că nu crede.

"'Nu cred. Îl ştiu pe Tăriceanu, Tăriceanu e un om cu bani. El n-a avut nevoie să ia o mită de un milion, de asta n-am crezut-o de la bun început. Deci indiferent care e părerea mea despre el, din acest punct de vedere, la cât îl cunosc, nu cred că Tăriceanu este omul care să condiţioneze o numire pe bani", a afirmat fostul preşedinte, citat de Agerpres.

În opinia fostului preşedinte, ţinta în acest caz este "primitorul banilor".

"Cred că în acest caz, ţinta este primitorul banilor, pentru că a fost la schimb, şi Bogdan Olteanu a şi făcut greşeala să anunţe el, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cine va fi noul guvernator al Deltei Dunării. N-a anunţat-o Executivul, n-a anunţat-o Tăriceanu, deci ceva e în neregulă. Ce treabă avea preşedintele Camerei Deputaţilor să anunţe cu două zile înainte de numire că Liviu Mihaiu va deveni guvernatorul Deltei?", a explicat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a mai afirmat că are convingerea că în acest caz DNA n-a mai avut nevoie de suport popular, pentru că este "cu temele foarte bine făcute".

"După liniştea cu care DNA a dat drumul la acest caz şi la măsurile împotriva domnului Olteanu, părerea mea este că DNA n-a avut nevoie de suport public şi de spectacol, pentru că e sigur pe el. Nu am dubii aici. Una este când un om dă bani la partid şi spune: 'Vreau să dau bani la partid, dar nu vreau să mă scrieţi acolo, că nu vreau să apar în Monitorul Oficial'. Că îi ia partidul sau nu-i ia, e o altă chestiune. Dar aici este vorba de numirea, de condiţionarea banilor de numirea unui om, deci este mită", a precizat Traian Băsescu.

Întrebat dacă a primit informări pe vremea când era preşedinte în sensul acesta, Traian Băsescu a răspuns:

"Am avut cunoştinţă despre banii care se scoteau din Bulgaria, că erau operaţiuni care s-au raportat. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranşe de câte 300.000. Probabil instituţiile statului n-au acţionat pentru că n-au ştiut pentru ce au fost. Au reuşit să afle că s-au scos banii din Bulgaria, dar nu şi ce s-a făcut cu ei. Aici se pare că s-a cumpărat numirea lui Liviu Mihaiu, s-a cumpărat postul de guvernator al Deltei. Probabil în urma unui denunţ acum procurorii au reuşit să lege lucrurile".