Tăriceanu: Am subestimat reacţia Sistemului. Protestatarii, neinformaţi şi manipulaţi
alte articole
România a fost martoră la cel mai mare protest de după Revoluţie, declanşat de "ordonatele-elefant" promovate de Guvernul Grindeanu care vizează graţierea şi modificarea Codurilor penale. Foarte mulţi dintre cei care au ieşit în stradă probabil că sunt nişte oameni de bună-credinţă, dar nu sunt informaţi şi au fost manipulaţi de Sistem, a acuzat duminică seara, la postul B1 TV, co-preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
"Foarte mulţi dintre cei care sunt în stradă probabil că sunt nişte oameni de bună-credinţă dar există o manipulare uriaşă în spate care nu este decât expresia luptei pentru putere în România. Pe de o parte, avem sistemul care vrea să-şi conserve pârghiile de putere şi pe de altă parte există o majoritatea parlamentară care este legitimată de rezultatul alegerilor din 11 decembrie. (...) Sunt oameni de bună-credinţă dar nu sunt informaţi şi se lasă manipulaţi. Există ceva în spatele lor care împinge toată această acţiune să se inflameze şi să capete o dimensiune care este improprie. Nimeni nu discută despre conţinutul ordonanţelor", a declarat Tăriceanu.
Liderul ALDE susţine că nimeni nu vrea să vadă că de ordonanţa graţierii nu beneficiază cei care sunt condamnaţi pentru acte de corupţie, sau cei condamnaţi pentru acte de violenţă – omoruri, violuri etc. Trebuie însă menţionat că afirmaţia lui Tăriceanu este falsă. De fapt, de prevederile acestei ordonanţe - aşa cum apar ele în forma iniţială a proiectului - vor beneficia inclusiv cei menţionaţi de el, doar că în cazul lor se va aplica graţierea parţială.
Potrivit preşedintelui Senatului, în timp ce Guvernul PSD-ALDE s-a apucat de treabă şi încearcă să facă ordine în stat, Sistemul opune rezistenţă.
"Ce treabă să facă? Păi haideţi să ne uităm puţin. Haideţi să ne gândim că totuşi cel mai simplu spus ar trebui revenirea la normalitate. Din punctul meu de vedere înseamnă eliminarea ingerinţelor serviciilor secret din justiţie, înseamnă să avem o justiţie independentă, înseamnă să nu mai avem ceea ce am văzut în trecut ca o formă permanentă de manifestare - îndepărtarea prezumţiei de nevinovăţie, plimbarea oamenilor cu cătuşe la TV, sau prin faţa camerelor de luat vederi, abuzuri grave în justiţie, procese care s-au soldat cu oameni condamnaţi şi care şi-au câştigat dreptatea la CEDO. Noi avem realmente o problemă uriaşă pe care unii încearcă să o folosească în lupta politică de acaparare şi de menţinerea la putere.", a declarat Tăriceanu.
"Am subestimat reacţia sistemului"
"Cred că ar fi trebuit în prealabil o anumită pregătire în sens comunicaţional. E un deficit pe care, eu, coparticipant în această coaliţie, mi-l asum. E adevărat că nu am anticipat ceea ce a urmat: descinderea preşedintelui la şedinţa de guvern, manifestaţia de stradă, preşedintele care se duce în mijlocul participanţilor să-i aţâţe şi continuarea acestui război. Probabil că am subestimat reacţia sistemului.
Deranjul e foarte mare după cum se vede. Şi Liviu Dragnea şi eu nu am adoptat o atitudine belicoasă. Chiar de la momentul Sevil Shhaideh am adoptat o poziţie care mai degrabă presupunea că vrem să găsim o soluţie. Iohannis este angajat într-o luptă politică pe viaţă şi pe moarte pentru că este mandatul lui în joc.
Am avut o discuţie astăzi nu numai cu Liviu Dragnea, dar şi cu alţi colegi din PSD şi ALDE. Nu avem de gând să renunţăm. Avem această legitimitate politică care este mai puternică decât oricare alt guvern. Este un guvern care nu are nicio lună de la învestire, care poate cu anumite sincope pe care le observ şi eu, o să meargă înainte. Este şi o lipsă de experienţă a unora, dar o să depăşim acest moment".
Război civil
"Mergând pe inconştienţa celor care astăzi fac această propagandă şi manipulare şi reacţionând cu aceleaşi arme, riscul este să ajungem într-un război civil până la urmă. Eu cred că trebuie să ne bazăm în continuare pe instituţiile democratice şi sigur avem dreptul să manifestăm cu toţii, libertatea de expresie, nu le contestă nimeni, dar până la urmă instituţiile astea care au căpătat acum şi o proaspătă legitimitate în urma alegerilor trebuie să decidă.
Nu se poate să acceptăm mereu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, acum iarăşi să acceptăm o formulă din asta de presiune nelegitimă, ca să ce? Dacă adversarul meu politic foloseşte arme care nu sunt legale, constituţionale, nimic nu îmi dă dreptul să procedez şi eu la fel. Eu am o responsabilitate în plus, ca majoritate care trebuie să guvernez această ţară şi să conducă Parlamentul. Din acest motiv gândim foarte bine contramăsurile pe care trebuie să le adoptăm".
Iohannis, în varianta prizonier
"În tot acest tablou, mai recent avem un jucător major, care este preşedintele Iohannis. Un preşedinte despre care eu am spus că este prizonierul instituţiilor de forţă din România. Ce fel de preşedinte vrea să fie? Cum vrea să rămână mandatul pe care îl deţine în imaginea, în percepţia şi în istoria românilor?
Ca un preşedinte care a apărat drepturile şi libertăţile cetăţenilor, sau un preşedinte prizonier al instituţiilor de forţă care au făcut totul să aducă la putere în 2014 şi cărora bineînţeles trebuie să le dea o recompensă, în sensul de a-i sprijini de a nu pierde puterea pe care au câştigat-o în aceşti ultimii 10 ani. Eu am vorbit de centre de putere oculte în România şi de putere ocultă".