Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni va fi cea mai scumpă autostradă din România, cu costuri de peste 6 miliarde euro

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Cea mai scumpă autostradă din România, mai scumpă chiar şi decât autostrada Transilvania va fi construită cu costuri ce se vor ridica la aproape 6.140 miliarde de euro, respectiv 20 de milioane de euro pe kilometru, informează site-ul oficial al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Astfel, Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni este cea mai nouă dar şi cea mai costisitoare autostradă pe care Ministerul Transporturilor intenţionează să o construiască. Aceasta va avea o lungime de 310,30 kilometri.

“În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic. În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european numerele IV şi IX”, notează site-ul CNADNR.

Conform CNADNR, autostrada este în stadiul de pregătire, deocamdată pregătindu-se studiul de fezabilitate, potrivit CNADNR. În fişa tehnică, la rubrica “Proiectant” apar datele: Tronson Târgu-Mureş- Ditrău - 91.6 km - SC SEARCH Corporation SRL; Tronson Ditrău - Târgu Neamţ - 118.100 km - SC IPTANA SA; Tronson Târgu Neamţ -Ungheni - 100.6 km - SC INOCSA SL.

Pentru construirea autostrăzii Transilvania compania americană Bechtel cerea aproximativ 15 milioane de euro, ulterior reducând preţul la 7 milioane pe kilometru, iar pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov ar fi vorba de suma de 17 milioane de euro/km.

Potrivit standardelor oficiale de cost, preţul de execuţiei al unei autostrăzi în zonă de deal nu trebuie să depăşească cifra de 5 milioane euro/km, iar în cazul amplasării acesteia în zonă de munte costul ar fi de maxim 6 milioane euro/km.