Ţara paradoxurilor. Bani europeni pentru modernizarea Spitalului Foişor, duşi pe apa sâmbetei
alte articole
În timp ce românii se umplu de infecţii în spitale nerenovate şi vechi, Primăria Capitalei a pierdut 16,7 milioane de lei fonduri europene alocate pentru reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului spitalului Foişor.
Potrivit B1 TV, contractul de finanţare europeană pentru Foişor va fi reziliat, ceea ce înseamnă că fondurile europene vor trebui returnate. Pe lângă cei aproape 4 milioane de euro finanţare europeană pe care îi pierde, municipalitatea va trebui să dea înapoi 331.000 de lei, adică aproximativ 65.000 de euro, cheltuite deja.
Valoarea totală a proiectului este de 22,3 milioane lei, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi discutat vineri de Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Contractul pentru reabilitarea spitalului ambulatoriului de la Foişor va fi reziliat pe motiv că lucrarea nu va fi gata până pe 30 iunie, termenul limită agreat.
Proiectul viza lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare a clădirii vechi a ambulatoriului, montarea de echipamente tehnologice oi de aparatură medicală, cât şi montarea mobilierului medical. Proiectul s-a blocat pe motiv că Primăria nu a fost în stare să facă licitaţiile pentru echipamentul medical şi mobilier, iar planul tehnic pentru instalaţii a fost întocmit necorespunzător, astfel încât proiectul a trebuit să fie refăcut de două ori. În consecinţă, modernizarea ambulatoriului este realizată în proporţie de doar 11%, iar lucrarea va continua pe banii Primăriei Capitalei.
În paralel, Primăria Capitalei are un proiect de extindere a spitalului, în valoare de 141 milioane lei, finanţat cu bani de la bugetul local. Lucrările au început în 2013, iar în 2014 a fost dat în folosinţa primul corp.
Spitalul Foişor este singurul spital de stat de ortopedie din ţară. Anual, în această unitate medicală sunt trataţi aproape 8.000 de pacienţi în sistem de spitalizare continuă, iar alţi 10.000 sunt trataţi în ambulatoriu.