Tolontan: "Infecţiile nosocomiale merg în weekend spre 40% la Spitalul Pantelimon"

Numeroşi medici de la Spitalul Pantelimon din Capitală susţin că nivelul infecţiilor nosocomiale se ridică, în mod curent la 20-25% iar în weekend urcă spre 40%.
Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

În timp ce autorităţile române pretind că nivelul infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti este de 0,2% (asta în condiţiile în care media în Europa e de 3 - 5%) la Spitalul Pantelimon din Bucureşti nivelul acestor infecţii merge chiar spre 40% în weekend, a susţinut jurnalistul Cătălin Tolontan în cadrul unei emisiuni la B1 TV.

”Sunt 25 de medici la Spitalul Pantelimon care susţin că infecţiile nosocomiale merg spre 20-25% şi că, în weekend mai ales, când se lucrează mai puţin pentru că personalul e insuficient şi salariile mici, merg spre 40%. Este statistica din ultimele trei luni. Este un spital de urgenţă, deci o anumită mortalitate există, dar în niciun caz de 40%. Este alarmant!”, a declarat Tolontan.

Potriviţi jurnalistului, toată această poveste a dezinfectanţilor diluaţi nu s-ar fi putut petrece fără ca medicii să închidă ochii.

"Toată povestea asta nu se putea petrece fără breasla medicilor. Era practic imposibil ca în sute de spitale din ţară niciun medic să nu fi simţit nimic. Ei au simţit şi vorbesc abia acum: că deschideau bidoanele şi erau diluate, că sesizau diferenţe de calitate, că îşi dădeau seama că e o legătură între infecţiile nosocomiale din România, agresive, unice în Europa, africane, ca să citez medicii din Franţa după Colectiv, şi faptul că dezinfectanţii erau în neregulă.

E un sentiment de amărăciune din partea cetăţeanului şi pacientului român pentru că, totuşi, este o breaslă... Când te duci la Facultatea de Medicină, nu te duci să raportezi în powerpoint minciuni cu infecţii mici nosocomiale, te duci că vrei să-ţi ajuţi semenii. Şi realmente eu cred acest lucru, ei nu se duc acolo să se facă manageri de spital, ci să îşi facă meseria. Ceva îi schimbă pe parcursul meseriei”, a susţinut jurnalistul pentru B1 TV.

Tolontan a ţinut să remarce faptul că există şi situaţii când medicii procedează deschis şi corect. Unul dintre aceştia este la Spitalul Marie Curie.

”La Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti, spital de copii, un doctor, şeful de la ATI, a pus pe perete gradul de mortalitate şi infecţiile nosocomiale. Infecţiile sunt 12%, iar mortalitatea e 9%. Este un spital de elită, dar imaginaţi-vă care este media dacă pui şi spitalele cu probleme majore”.

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit adâncă nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una dintre marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti, continuat cu un marş spre Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, spre Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură