Şeful Alianţei Medicilor: "În rândul medicilor, tăcerea a fost o politică. Le este frică să vorbească"

Sunt firme agreate de Ministerul Sănătăţii fără de care nu se poate face nicio tranzacţie, a tras un semnal de alarmă şeful Alianţei Medicilor din România.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.05.2016

Medicilor le este teamă să nu fie concediaţi dacă raportează cazuri de infecţii pentru că sistemul pare mai curând orientat spre interesele managerilor decât ale pacienţilor, a atras atenţia, la Gândul Live, preşedintele Alianţei Medicilor din România, doctorul Bogdan Tănase.

"În rândul medicilor, să spunem, tăcerea a fost o politică. Le este greu şi le este frică să vorbească pentru că riscă să fie daţi afară sau au alte sancţiuni disciplinare (...) Mai devreme sau mai târziu toată lumea îşi va da seama de necesitatea schimbării sistemului de sănătate din România, că lucrurile nu pot continua aşa cum sunt în momentul de faţă şi nu cred că este corect ca toţi să tăcem şi să adoptăm politica struţului", a declarat medicul.

Legat de infecţiile din spitale, Bogdan Tănase a explicat că, în România, "nu putem raporta sau nu se raportează aceste infecţii nozocomiale din cauză că una din cerinţele pentru managerii de spital este că numărul acestor infecţii nozocomiale să scadă. Este o cerinţă aberantă fiindcă numărul infecţiilor nozocomiale în principiu rămâne constant".

Ancheta Ministerului Sănătăţii în cazul Hexi Pharma

"Ministerul a măsurat prin aceste analize încărcătura bacteriană de pe suprafeţe şi de pe mâinile persoanelor, de pe instrumentarul chirurgical, când problema era de fapt în legătură cu compoziţia chimică a dezinfectanţilor. Asta nu o ştim şi nu am măsurat-o, n-am evaluat-o printr-o analiză în laborator (...)

Mi-e greu să înţeleg de ce nu s-au sigilat toate mostrele cu aceşti dezinfectanţi care există în spitale pentru a se face o analiză corectă. Asta mi-e greu să accept, fiindcă nu pot să accept ca spitalele să meargă înainte când există o suspiciune la adresa substanţelor care sunt folosite în spitale".

Cum a ajuns Hexi Pharma să deţină monopolul pe piaţă

"Este o întrebare legitimă, în condiţiile în care există mai multe firme în România care produc dezinfectanţi, cum ajunge o firmă să aibă practic monopolul pieţei dezinfectanţilor din România. Asta mi-e greu să înţeleg. În mod sigur nu a fost o decizie izolată, ci a fost o decizie transmisă şi este un lucru la care poate şi ministrul şi alte organe ar trebui să se gândească. (...)

În România există doi sau trei intermediari care sunt agreaţi de Ministerul Sănătăţii şi fără de care nu se poate face nicio tranzacţie. Suntem o ţară săracă, nu ne permitem să cumpărăm ieftin. Acesta este un motto al sistemului de sănătate".

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor