Tadjikistanul se confrunta cu un risc in crestere de insurgenta, potrivit unui raport

Tadjikistanul ar trebui sa se angajeze cu grupurile non-violente islamice pentru a evita alunecarea spre un conflict cu o noua generatie de insurgenti si luptatori instruiti in tara, care se intorc din Afganistan, a declarat International Crisis Group.
ICG, un grup de experti cu sediul la Bruxelles, a declarat intr-un raport ca Tadjikistanul nu a fost imun la tulburarile populare care au maturat lumea araba si ca incercarile guvernului de a zdrobi exprimarea religioasa ar putea avea efecte inverse.
"Conducerea seculara, de pe vremea sovietica, iesita din razboiul civil, trebuie acum sa faca fata unei societati din ce in ce mai atrasa de Islam", a declarat raportul ICG, emis marti, citat de Reuters. "Oficialii sustin ca principalul partid de opozitie, Partidul Islamic al Renasterii, devine din ce in ce in ce mai radical. Politicile stangace pot face din aceasta o profetie ce se va auto-indeplini."
Tadjikistanul, o republica muntoasa la granita cu Afganistanul si China, este cea mai saraca din cele 15 state foste sovietice. Peste 47 la suta din populatia de 7 milioane traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi, conform datelor Bancii Mondiale.
Presedintele Imomali Rakhmon, care a condus Tadjikistanul in mare masura agrar, din 1992, a declarat ca "Revolutii in stil arab" sunt imposibile in Tadjikistan din moment ce populatia sa n-ar risca o repetare a razboiului civil din 1992 - 1997 care a ucis zeci de mii de persoane.
Dar ICG a declarat ca o noua generatie de luptatori, in special barbati in jur de douazeci de ani, nu au amintiri despre razboiul civil din Tadjikistan care l-a instaurat pe Rakhmon, sprijinit de URSS impotriva unei aliante de islamisti si alti opozanti ai guvernului.
Grupul sustine ca autoritatile tadjice se confruntat cu o amenintare la adresa securitatii, atat din partea rebelilor instruiti acasa cat si din partea miscarii islamice renascute din Uzbekistan (IMU), ai carei membri doresc sa creeze un califat islamic in regiune si s-au luptat alaturi de talibanii din Afganistan.
Biroul lui Rakhmon nu a raspuns la solicitarile de a comenta raportul ICG.
Opiu
Tadjikistanul, a carui frontiera poroasa cu Afganistanul se intinde pe 1,340 km (840 mile), a inchis mai mult de 100 de membri ai unor grupuri interzise anul trecut si a chemat acasa elevii din scolile islamice din strainatate.
Guvernul, care spune ca se lupta cu militantii cu legaturi Al-Qaeda, a cerut Uniunii Europene sa contribuie la protejarea frontierelor sale cu Afganistanul.
Surse de securitate sustin ca sunt, de asemenea, in negocieri pentru a desfasura politisti rusi.
IGC estimeaza ca "miliarde de dolari" obtinuti din droguri au trecut prin Tadjikistan in drum spre Rusia si China in fiecare an.
"Guvernul din Tadjikistan ar trebui avertizat ca un esec eliminarea comertului cu opiu din interiorul elitei proprii va deteriora grav credibilitatea si sprijinul din afara", a declarat organizatia.