Tabloul "Odihnă în timpul fugii în Egipt" a pictorului Tiziano a fost licitat pentru 20,7 milioane de euro - record pentru operele artistului

Mioara Stoica
05.07.2024

alte articole

Tabloul "Odihna în timpul fugii în Egipt", Tiziano Vecellio (wikipedia.org)
Mioara Stoica
05.07.2024

Tabloul "Odihnă în timpul fugii în Egipt" (“Riposo durante la fuga in Egitto“) al pictorului italian Tiziano Vecellio a fost licitat marţi, 2 iulie, la peste 20 de milioane de euro, fiind cea mai scumpă vânzare a unei lucrări a artistului, potrivit casei de licitaţii Christie's, din Londra, care precizează că lucrarea a fost găsită într-o pungă de plastic într-o staţie de autobuz din sud-vestul Londrei.

Preţul final de 20,7 milioane de euro este un record pentru artist, depăşind cele 15 milioane de euro pentru pictura "O conversaţie sacră: Madona şi copilul cu Sfântul Luca şi Sfânta Ecaterina din Alexandria", vândută la Sotheby's-New York în 2011.

În ciuda recordului, casa de licitaţii estimase un preţ de vânzare cuprins între 15 şi 25 de milioane de lire sterline (19-31 de milioane de euro). Aceasta este a doua oară când tabloul este scos la licitaţie, după ce în 1878 a participat la o licitaţie Christie's.

Capodopera găsită în staţia de autobuz

Tabloul are un trecut impresionant, fiind deţinut de duci, arhiduci şi împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman, a fost obiectul unui jaf comis de trupele lui Napoleon, furat la sfârşitul secolului al XX-lea şi găsit într-o staţie de autobuz din Londra. Cumpărat de al patrulea marchiz de Bath în 1878, tabloul face parte din colecţia Longleat House de mai bine de 145 de ani.

O provenienţă ilustră

Cea mai veche atestare documentară a picturii datează din colecţia negustorului veneţian Bartolomeo della Nave (1571/79-1632). Descris drept un "negustor de droguri", della Nave deţinea una dintre extraordinarele colecţii din Veneţia, care cuprindea cel puţin cincisprezece lucrări de Tiziano. În 1636, în inventarul lui Bartolomeo, tabloul era evaluat la 200 de lire sterline, de două ori mai mult decât capodopera de maturitate a artistului, "Moartea lui Actaeon" ("Morte di Atteone“), ceea ce sugerează o mai mare apreciere pentru lucrările de început ale lui Tiziano decât pentru cele de mai târziu.

După moartea lui Bartolomeo, colecţia a trecut la fratele său Andrea şi apoi la James, primul duce de Hamilton, prin intervenţia lui Basil Feilding, al doilea conte de Denbigh. După execuţia lui Hamilton în 1649, colecţia a fost vândută arhiducelui Leopold Wilhelm de Austria care a transferat-o la Palatul Belvedere din Viena. Acolo, tabloul a fost furat de trupele franceze în 1809 şi destinat Muzeului Napoleon (Musée Napoleon).

După mai multe peripeţii, tabloul a ajuns în proprietatea lui Hugh Andrew Johnstone Munro of Novar, un important colecţionar şi patron al Turner. În 1995, tabloul a fost furat din Longleat House şi a fost găsit în 2002 datorită lui Charles Hill, un cunoscut investigator de artă, care l-a recuperat dintr-o pungă de plastic în comitatul Greater London.

Valoarea artistică a capodoperei timpurii a lui Tiziano

Considerată drept o capodoperă timpurie a lui Tiziano, "Odihnă în timpul fugii în Egipt" este în general datată în jurul anului 1510. În cadrul expoziţiei din 2012 de la National Gallery din Londra "Titian, A Fresh Look at Nature", curatorul Antonio Mazzotta a remarcat că figura monumentală a Fecioarei "anticipează alte eroine ale lui Tiziano" din acea perioadă, conform celor relatate de Arte Magazine.

Tiziano, "Riposo durante la fuga in Egitto", ulei pe pânză aplicat pe panou, 46 x 62,9 cm - 1508-1509; (wikipedia.org)
Tiziano, "Riposo durante la fuga in Egitto", ulei pe pânză aplicat pe panou, 46 x 62,9 cm - 1508-1509; (wikipedia.org)

Pe de altă parte, Paul Hills, profesor emerit la Courtauld Institute of Art, a lăudat utilizarea culorilor de către Tiziano, subliniind contrastul şi armonia dintre diferitele nuanţe: "Roşul hainei Fecioarei, compensat de şerveţelul [alb], este tratat cu o amplitudine minunată, iar ultramarinul mantiei ei se extinde pe mal pentru a întâlni chihlimbarul puternic al mantiei lui Iosif, care, la rândul ei, contrastează cu purpuriul mantiei sale. Mişcarea grijulie a personajelor, completată de înclinarea trunchiurilor copacilor, este subliniată de această dramă a culorilor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor