Pictură considerată doar o copie s-a dovedit a fi un original nepreţuit

Foto: (SWNS)
SWNS
21.12.2023

Un tablou vechi de 200 de ani, despre care se credea că este o copie, a fost identificat ca fiind un original, după ce a fost descoperită o bucată de hârtie ascunsă în ramă.

Lucrarea "Portretul unei doamne tiroleze" este opera renumitei artiste din secolul al XVIII-lea Rosalba Carriera.

Ea este cunoscută drept "Regina picturii în pastel" datorită unei serii de picturi reprezentând femei din întreaga Italie la începutul anilor 1700 şi a fost foarte admirată de regele George al III-lea.

Pictura a fost donată de Maurice Egerton, cel de-al patrulea şi ultimul Lord Egerton de Tatton, la National Trust când a murit în 1958, neexistând niciun moştenitor.

"Portretul unei doamne tiroleze", realizat de Rosalba Carriera, artistă din secolul al XVIII-lea. (SWNS)
"Portretul unei doamne tiroleze", realizat de Rosalba Carriera, artistă din secolul al XVIII-lea. (SWNS)

După ce a fost depozitată la Tatton Park, din Cheshir, în anii 1980, a fost identificată, printr-o întâmplare norocoasă, ca fiind o piesă originală.

Pictura a fost scoasă din ramă şi cu această ocazie a fost descoperită o bucată de hârtie ce conţine rugăciuni şi binecuvântări pentru o călătorie în siguranţă, pe care artista le-a ascuns în lucrările pe care le-a exportat.

Un tablou presupus a fi o copie şi lăsat în depozit timp de 30 de ani este de fapt o piesă originală de mii de euro, realizată de renumita artistă din secolul al XVIII-lea Rosalba Carriera. (SWNS)
Un tablou presupus a fi o copie şi lăsat în depozit timp de 30 de ani este de fapt o piesă originală de mii de euro, realizată de renumita artistă din secolul al XVIII-lea Rosalba Carriera. (SWNS)

"Tabloul se află în depozitul nostru cu picturi de la mijlocul anilor 1980 şi se credea că este o copie a unei lucrări a lui Carriera şi că nu a fost realizată de aceasta", a declarat Carolyn Latham, managerul conacului şi al colecţiilor.

"Într-o sală au fost rearanjate tablourile, iar lucrarea a fost pusă în depozit. Xavier Solomon cercetează lucrările lui Carriera şi întocmeşte un nou catalog. Acesta ne-a abordat pentru a studia lucrarea, deoarece credea că ar putea fi un Carriera real.", a menţionat ea.

Un "Santini" ascuns în spatele tabloului. (SWNS)
Un "Santini" ascuns în spatele tabloului. (SWNS)

"Xavier a sperat să găsească un Santini ascuns, dar am fost cu toţii foarte încântaţi să găsim hârtia."

Obiectelor din colecţia National Trust nu li se atribuie o valoare monetară, deoarece sunt păstrate în custodie pentru naţiune, a adăugat ea.

După ce a avut loc o restaurare extinsă, opera de artă a fost readusă în colecţia de la Tatton Park şi expusă vizitatorilor în "Camera Galbenă" până la sfârşitul lunii octombrie, când nu va mai fi expusă în perioada restaurării de iarnă.

"De-a lungul timpului, aceste bucăţi fragile de hârtie se puteau pierde sau să se separe de operele ei", a adăugat un purtător de cuvânt al domeniului Tatton Park.

"Descoperirea din situl de la Tatton şi confirmarea faptului că lucrarea a fost realizată de artistă a fost o descoperire incitantă pentru toată echipa de aici."

Renumita artistă din secolul al XVIII-lea Rosalba Carriera. (Domeniu public)
Renumita artistă din secolul al XVIII-lea Rosalba Carriera. (Domeniu public)

Popularitatea Rosalbei a crescut, iar lucrările ei sunt printre cele mai căutate, a adăugat purtătorul de cuvânt. La începuturi, ea a fost pictoriţă de scene pentru capacele de tabacheră, dar a trecut apoi la miniaturi de portrete şi a avut o contribuţie importantă la popularizarea pastelului.

"A fost o iniţiatoare a stilului Rococo şi este cunoscută ca una dintre cele mai de succes femei artiste din orice epocă", au adăugat aceştia. "Dar uneori lucrările ei erau considerate cam provocatoare din cauza învelişurilor delicate de dantelă reprezentate pe hainele subiecţilor, păstrând puţin discreţia."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor