Polonia, supusă presiunilor pentru retragerea legii privind Holocaustul. Motivele, confuze
alte articole
Polonia este marcată de o renaştere a antisemitismului din cauza unei legi care va impune sentinţe cu închisoare pentru sugerările că naţiunea a fost complice în Holocaust, au avertizat grupuri minoritare locale, pe fondul amplificării presiunilor ca preşedintele să se opună legislaţiei.
Parlamentul a votat iniţiativa legislativă joi, 1 februarie, atrăgând nemulţumirea Israelului, critica Statelor Unite şi dezaprobare din partea mai multor organizaţii internaţionale. Preşedintele Andrzej Duda are la dispoziţie 21 de zile pentru a decide dacă va promulga sau nu legea.
Proiectul legislativ impune sentinţe de până la 3 ani cu închisoarea pentru menţionarea termenului “lagăre poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea “publică şi împotriva dovezilor” a complicităţii naţiunii sau a statului polonez în crimele Germaniei naziste.
Evrei din Europa au fost trimişi pentru a fi ucişi în lagăre ale morţii construite de germani pe teritoriul polonez, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor.
Polonia, care a trecut printr-o dezbatere publică dificilă în ultimii câţiva ani după publicarea unor studii potrivit cărora unii polonezi au participat la atrocităţile naziste, a urmărit să descurajeze utilizarea termenului “tabere poloneze” când se face referire la taberele naziste construite şi care au funcţionat pe teritoriul său, susţinând că termenul implică o complicitate.
Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a declarat sâmbătă că folosirea termenului “taberele poloneze ale morţii” este greşită.
Oficiali israelieni au afirmat că proiectul de lege incriminează fapte istorice fundamentale. Ministrul israelian de Externe a precizat joi că Israelul se opune cu tărie aprobării proiectului de lege.
Ambasada israeliană din Varşovia a declarat vineri seară că Israelul nu se opune luptei Poloniei pentru a se asigura că termenul “taberele poloneze al morţii” nu va fi folosit niciodată.
Partidul polonez de guvernământ, PiS, a reaprins dezbaterea asupra Holocaustului ca parte a unei campanii de alimentare a patriotismului lansată de când a preluat puterea în 2015.
PiS susţine că legislaţia este necesară pentru a proteja reputaţia Poloniei şi pentru a se obţine asigurări că istoricii recunosc faptul că polonezii, la fel ca evreii, au fost victime ale naziştilor.
Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului PiS, a declarat sâmbătă postului public de radio Jedynka faptul că polonezii resping “anti-semitismul într-o manieră foarte radicală”.
“Dar, de asemenea, suntem un stat suveran şi avem datoria de a porni, acesta fiind doar începutul, lupta împotriva... acestei campanii majore de defăimare a polonezilor, şi anume, insultarea Poloniei, învinuirea noastră pentru acţiunile altora”.
O comisie a Congresului american însărcinată cu combaterea anti-semitismului şi mai multe grupuri evreieşti i-au cerut preşedintelui polonez Duda să se opună actului legislativ.
Consiliul Internaţional pentru Auschwitz, o agenţie de consultanţă asociată cu biroul premierului polonez Mateusz Morawiecki, a menţionat vineri că inexactitatea proiectului de lege generează “temeri legitime legate de restricţionarea libertăţii în ceea ce priveşte descoperirea adevărului despre Holocaust”.