Preşedintele polonez a promulgat legea privind Holocaustul. Israelul şi SUA, nemulţumiţi
alte articole
Preşedintele Poloniei a semnat marţi legea care impune sentinţe cu închisoarea pentru sugerarea faptului că ţara a fost complice în Holocaust. Decizia liderului polonez a declanşat critici puternice din partea Israelului şi Statelor Unite.
Andrzej Duda a susţinut într-un discurs televizat că noua lege va proteja reputaţia internaţională a Poloniei, însă Israelul a cerut unele modificări, precizând că cele două ţări au o “responsabilitate comună” în privinţa păstrării memoriei Holocaustului.
SUA, un aliat apropiat al Poloniei în NATO, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia lui Duda.
“(Acest proiect) ... protejează interesele polonezilor... demnitatea noastră, adevărul istoric... astfel încât să nu fim calomniaţi ca stat şi naţiune”, a declarat Duda, un aliat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care a iniţiat proiectul de lege.
Dar noua lege “ia în considerare sensibilitatea celor pentru care problema adevărului istoric, memoria Holocaustului, este incredibil de importantă”, a adăugat liderul polonez.
Noua lege va impune sentinţe cu închisoare de până la 3 ani pentru utilizarea expresiei “tabere poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea “în public şi împotriva faptelor” că naţiunea poloneză sau statul polonez a fost complice la crimele comise de Germania nazistă.
PiS, un partid conservator şi naţionalist care s-a ciocnit cu UE şi grupuri pentru drepturile omului din cauza unei serii de probleme de când a preluat puterea la sfârşitul anului 2015, a afirmat că noua lege este necesară pentru a se asigura că polonezii sunt recunoscuţi ca victime, şi nu făptaşi, ai agresiunii naziste în cel de-al doilea război mondial.
Israelul a declarat că legea va restricţiona libertatea de exprimare, va incrimina fapte istorice fundamentale şi va pune capăt oricărei discuţii privind rolul unor polonezi în crimele naziste. Unii activişti susţin că adoptarea legii a încurajat o creştere a anti-semitismului.
Ministrul israelian al Educaţiei a menţionat luni că a fost “onorat” de faptul că Polonia a anulat vizita sa, ce trebuia să aibă loc în această săptămână în Varşovia, pe motiv că a refuzat să îşi retragă cuvintele de condamnare a noii legi.
Actul legislativ, care a fost adoptat într-un moment de succese electorale în întreaga Europa ale partidelor anti-imigraţie precum PiS, a redeschis o dezbatere dureroasă în Polonia privind Holocaustul.
Mii de polonezi şi-au riscat vieţile pentru a-şi proteja vecinii evrei în timpul războiului. Însă unele cercetări publicate de la prăbuşirea comunismului în 1989 au susţinut că, de asemenea, mii de polonezi au ucis evrei sau i-au denunţat pe cei care ascundeau evrei, contestând astfel versiunea oficială naţională că Polonia a fost doar o victimă.
În plus, noua lege prevede că este ilegală negarea uciderii a aproximativ 100.000 de polonezi de către unităţile UPA (Armata Insurecţională Ucraineană) în timpul celui de-al doilea război mondial, ceea ce va amplifica probabil tensiunile cu ţara vecină Ucraina.