Rusia, “obosită de minciunile lui Obama în privinţa hackerilor”. Kremlinul avertizează

Tensiunile dintre Rusia şi SUA continuă să se amplifice din cauza valului continuu de acuzaţii americane că Moscova ar fi influenţat alegerile prezidenţiale în favoarea lui Donald Trump. Kremlinul susţine că va răspunde sancţiunilor adoptate de SUA împotriva sa.
[Arhivă] Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.12.2016

Trei senatori proeminenti din SUA - republicanii John McCain, Lindsey Graham, precum si democratul Amy Klobuchar - au avertizat că Rusia ar putea primi sancţiuni din cauza presupusei interferenţe în alegerile prezidenţiale americane.

Cei trei au făcut declaraţia într-o vizită în Ţările Baltice, membre NATO, unde îngrijorarea cu privire la agresivitatea Rusiei din ultimii ani este mare.

Declaraţia celor trei nu a rămas fără răspuns din partea Rusiei. Dacă SUA adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei, regimul de la Kremlin va recurge la contramăsuri, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

În ciuda retoricii dure a preşedintelui SUA, Barack Obama şi a unei părţi a Partidului Republican la adresa aşa-ziselor atacuri cibernetice ruse asupra serverelor democrate din SUA, amânarea aplicării sancţiunilor promise acum câteva luni împotriva Rusiei a avut loc datorită inabilităţii administraţiei Obama de a adopta măsuri unilaterale pe baza legilor curente.

Deşi Obama semnase anterior un ordin executiv care i-a permis să îngheţe pe teritoriul SUA active care aparţin unor cetăţeni străini implicaţi în atacuri cibernetice, ordinul se aplică doar acelor acţiuni care au ameninţat securitatea naţională sau stabilitatea financiară a Statelor Unite.

Mai mult, conform unui oficial de vârf al Administraţiei Obama, pentru ca legea existentă să fie aplicată, ar trebui ca, în primul rând, actuala infrastructură electorală să fie desemnată drept infrastructură critică şi, în al doilea rând, administraţia să dovedească faptul că o astfel de infrastructură a fost într-adevăr afectată” - condiţii care nu au fost îndeplinite, potrivit Consiliului Naţional de Securitate.

Aparent, Rusia s-a săturat de povestea vehiculată de establishmentul politic american şi în special de elita democrată din Washington - care acuză Rusia de interferenţă, prin hackeri, în campania electorală americană.

Conducerea campaniei Partidului Democrat şi administraţia Obama a lansat această teorie, care a căpătat accent de campanie de dezinformare, cu şase luni în urmă, pentru a încerca să influenţeze alegerile prezidenţiale din noiembrie în favoarea candidatului democrat Hillary Clinton, şi, după ce a eşuat în atingerea acestui obiectiv, teoria a devenit drept scuză pentru pierderea alegerilor şi continuarea unui război subteran împotriva câştigătorului, Donald Trump.

Pe 8 decembrie, secretarul de stat al statului american Georgia, Brian Kemp, a declarat că autorităţile statului său au analizat locul de unde a fost lansat un atac cibernetic asupra sistemului de votare. Amprentele cibernetice au condus spre un server al unui Departament al Securităţii Interne al SUA. Această informaţie a fost imediat muşamalizată cu un val de acuzaţii anti-Rusia care nu sunt susţinute de dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor