Rusia trimite două nave de luptă în Manila pentru operaţiuni comune

În timp ce relaţiile dintre SUA şi Filipine se răcesc, Manila se apropie tot mai mult de Moscova, care a trimis două nave de luptă pentru a participa la operaţiuni comune cu filipinezii în vederea contracarării pirateriei şi terorismului.
Nava de luptă rusească Amiral Tributs este văzută sosind în portul Manila, Filipine, în 3 ianuarie 2017. (Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2017

Rusia doreşte să desfăşoare exerciţii maritime cu Filipine pentru a ajuta la combaterea terorismului şi pirateriei şi a trimis două nave de luptă în Manila pentru primul contact oficial între marinele celor două ţări. Mişcarea are loc în contextul în care preşedintele Rodrigo Duterte îşi îndreaptă atenţia spre rivalii tradiţionali ai SUA.

Washingtonul şi Manila obişnuiau să desfăşoare exerciţii maritime anual dar Duterte a cerut Ministerului Apărării să suspende exerciţiile cu americanii, îndepărtându-se în acelaşi timp de Marea Chinei de Sud pentru a repara relaţiile cu Beijingul.

Contraamiralul Eduard Mihailov, şeful flotilei care se îndreaptă spre Manila şi care aparţine Flotei Maritime ruseşti din Pacific, a declarat că ei doresc să ajute la pregătirea omologilor lor filipinezi pentru a lupta împotriva pirateriei şi terorismului şi că speră să întărească securitatea din regiune.

Filipine s-a chinuit să prevină militanţii islamişti să răpească membri ai echipajelor remorcherelor lente sau străini care navighează cu iahturi în zona sudică a graniţelor maritime cu Indonezia şi Malaezia.

Abu Sayyaf, un grup mic şi violent care are legături cu Al-Qaeda şi a promis loialitate jihadiştilor din Statul Islamic, deţin în prezent un turist german şi peste 10 membri ai echipajelor malaeziene şi indoneziene. Un olandez şi un japonez au fost de asemenea luaţi captivi.

În decembrie 2016, Duterte a trimis la Moscova miniştrii săi de externe şi al apărării pentru a explora un acord pentru achiziţionare de arme, după ce un senator american a declarat că va bloca vânzarea a 26.000 de puşti de asalt către Filipine din cauza temerilor generate de creşterea numărului victimelor în războiul purtat de guvernul din Manila împotriva drogurilor.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în aceste conflicte de când Duterte a ajuns la putere în 20 iunie 2016, dintre care aproximativ o treime au fost ucişi în operaţiuni în care presupuşi traficanţi şi utilizatori de droguri s-au opus arestării. Restul deceselor sunt clasificate fiind sub investigaţie şi mulţi consideră că este vorba de acţiunile unor justiţiari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor