SUA impune sancţiuni asupra “podului lui Putin”

Companiile care construiesc un pod în valoare de câteva miliarde de dolari şi care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea – proiect important pentru preşedintele rus Vladimir Putin – au fost incluse joi de SUA pe o listă neagră de persoane şi entităţi sancţionate.
Activităţi de construire a podului ce leagă Rusia de Crimeea, martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.09.2016

Departamentul american al Trezoreriei a adăugat zeci de persoane şi companii pe o listă neagră, care a fost prezentată pentru prima dată după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi după ce şi-a extins suportul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Pe lângă mai multe filiale ale gigantului rus în energie Gazprom şi 11 oficiali crimeeni, Trezoreria SUA a numit şapte companii implicate direct în construirea unui pod lung de 11 km peste Strâmtoarea Kerch, numit de unii ruşi drept Podul lui Putin.

Dintre companiile respective, rolul cel mai important revine companiei SGM-Most, o filială a contractorului Stroygazmontazh care se află deja pe lista sancţiunilor americane, şi subcontractorul Mostotrest, unul dintre cei mai mari constructori de poduri din Rusia.

“Trezoreria este alături de partenerii noştri în ceea ce priveşte condamnarea încălcării legii internaţionale de către Rusia şi va continua să-i sancţioneze pe cei care ameninţă pacea, securitatea şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat John Smith, director al Biroului pentru Controlarea Activelor Străine în cadrul Trezoreriei.

Ministerul rus de Externe nu a comentat imediat chestiunea, dar Moscova declarase anterior că sancţiunile aplicate pentru acţiunile sale în Ucraina subminează eforturile pentru soluţionarea conflictului din acea ţară.

Kremlinul vede podul în valoare de 212 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari) ca fiind vital pentru integrarea Crimeei în Rusia. Putin a declarat că ridicarea podului este o misiune istorică.

Dar proiectul a trebuit să înfrunte sancţiunile occidentale din moment ce contractul de construire a fost înmânat anul trecut companiei Stroygazmontazh, care este controlată de Arkadi Rotenberg, un aliat apropiat al lui Putin.

Rotenberg se află deja pe lista sancţiunilor americane din cauza legăturilor sale cu liderul rus, relaţie despre care Trezoreria susţine că l-a ajutat pe Rotenberg să câştige contracte de stat în valoare de miliarde de dolari. Rotenberg nu poate strânge capital în Occident sau să angajeze subcontractori occidentali pentru finalizarea proiectului.

Oficialii implicaţi în construirea podului susţin că dispun de toată pregătirea, toate echipamentele şi materialele necesare pentru a-l construi fără ajutorul Occidentului.

“Sancţiunile nu vor afecta construirea podului. Contractorul are toate resursele necesare pentru finalizarea la timp a proiectului”, a susţinut joi într-o declaraţie centrul de informaţii Crimea Bridge, o organizaţie responsabilă de publicarea şi transmiterea de informaţii referitoare la acest proiect.

Rotenberg şi fratele său Boris au negat că ar primi ajutor din partea liderului rus pentru afacerile pe care le desfăşoară.

La rândul său, Gazprom nu a răspuns unui apel de a comenta acest subiect.

Restricţiile asupra gigantului în energie şi a filialelor sale împiedică firmele sau cetăţenii din SUA să furnizeze produse sau servicii care să susţină proiectele companiei în apele adânci, în zona arctică sau în domeniul petrolului de şist.

Totuşi, restricţiile nu se aplică serviciilor financiare, precum furnizarea de asigurări pentru astfel de proiecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor