Rusia vorbeşte despre un reset cu NATO

Ministerul rus de Externe a discutat pe neaşteptate în favoarea unei resetări a relaţiei cu NATO. Nu este deocamdată clar dacă afirmaţiile reflectă o dorinţă reală, sau Kremlinul încearcă apa cu degetul, înainte de inaugurarea preşedintelui Donald Trump.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2017

Un reprezentant al Ministerului rus de Externe a negat că vede alianţa NATO ca un anacronism şi a exprimat o dorinţă pentru refacerea relaţiilor cu blocul militar.

“Trebuie să construim relaţii normale cu NATO şi să reînnoim ceea ce am avut înainte”, a declarat pentru Interfax Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Cooperare Europeană, din Ministerul de Externe.

Multe ţări sunt membre NATO deoarece acest lucru este profitabil din punct de vedere economic şi politic, permiţându-le să economisească bani care, altfel, ar trebui cheltuiţi pe menţinerea unei armate întregi, a declarat Kelin. O astfel de logică este în special importantă pentru ţările mai mici, a adăugat el, citat de Moscow Times.

Ca urmare, “este imposibil să convingem statele membre că ar trebui să părăsească NATO”, a adăugat Kelin, deoarece apartenenţa lor la alianţă este bazată pe motive “pur raţionale”.

Comentariile lui Kelin sunt surprinzătoare în condiţiile unei poziţii oficiale confruntaţionale din partea Rusiei faţă de alianţa militară occidentală. Moscova a criticat în mod regulat NATO pentru adoptarea unor măsuri aparent agresive faţă de Rusia, mai ales după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Canalele mass media ruse transmit de aproape trei ani o propagandă extrem de agresivă la adresa Occidentului, iar comentariile sună deseori mult mai agresiv decât în toiul Războiului Rece.

În noiembrie 2016, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu chiar a acuzat NATO că subminează stabilitatea strategică regională prin desfăşurarea de trupe în estul Europei.

“La graniţa vestică [a Rusiei şi Belarusului], SUA şi alţi membri NATO îşi comasează activ potenţialul ofensiv, deschizând noi baze şi dezvoltându-şi infrastructura”, a precizat Şoigu la acea vreme.

NATO practic a suspendat întreaga cooperare cu Rusia în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.

Rusia şi NATO şi-au redeschis liniile de comunicare în aprilie 2016, organizând o întâlnire oficială la Consiliul NATO-Rusia. Totuşi, oficialii ruşi au făcut comentarii negative despre rezultatele întâlnirii, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a plâns de o “totală lipsă de încredere” între cele două tabere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor