Sute de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina - susţine raportul lui Nemţov
alte articole
Cel puţin 220 de soldaţi ruşi au murit în luptele din estul Ucrainei, în ciuda faptului că Rusia a negat că a trimis soldaţi acolo, conform unui nou raport al fostului critic al Kremlinului Boris Nemţov, ucis la Moscova în luna februarie, susţine The Telegraph.
Aliaţii liderului asasinat al opoziţiei ruse au declarat marţi că ei consideră că deţin dovezi concludente ale prezenţei soldaţilor ruşi în estul Ucrainei, publicând o investigaţie începută de Nemţov înainte de a fi asasinat.
“Am adunat ceea ce considerăm că sunt dovezi cuprinzătoare ale prezenţei trupelor ruseşti [în estul Ucrainei]”, a declarat Ilia Iaşin, activist al opoziţiei şi unul dintre autorii raportului. “Toate reuşitele militare importante ale separatiştilor au fost susţinute de contingente ale armatei ruse”, a mai adăugat acesta.
Nemţov, în vârstă de 55 de ani, a fost împuşcat mortal pe un pod în apropierea Kremlinului, în timp ce se întorcea acasă împreună cu prietena sa. Mai mulţi suspecţi au fost acuzaţi de implicare în asasinarea lui Nemţov, dar persoana care a ordonat crima nu a fost identificată.
Principalul suspect, fostul poliţist cecen Zaur Dadaev, şi-a recunoscut iniţial vinovăţia, dar ulterior şi-a retras declaraţiile susţinând că acestea au fost obţinute sub presiune şi tortură.
Înainte de a fi ucis, Nemţov lucra la un raport legat de rolul soldaţilor ruşi în războiul din Donbas sau estul Ucrainei.
Aliaţii lui Nemţov din mişcarea rusă de opoziţie consideră că această investigaţie a fost motivul asasinării lui, deşi au mai fost promovate câteva teorii de către maşina de propagandă a Kremlinului.
Numeroase entităţi media au raportat deja detalii privind incursiunile realizate de soldaţii ruşi în Donbas, în ultimul an, cu scopul de a lupta împotriva trupelor guvernamentale ucrainene şi pentru a-i ajuta pe paramilitarii pro-ruşi. Preşedintele rus Vladimir Putin a negat că soldaţii ruşi au trecut graniţa, susţinând că persoanele care au intrat totuşi în zona de conflict sunt de fapt voluntari aflaţi în vacanţă.
Raportul lui Nemţov, numit “Putin. Război”, are 64 de pagini şi a fost finalizat de colegii şi prietenii săi. Raportul a descoperit că cel puţin 150 de soldaţi ruşi au murit în august 2014, când au oprit avansarea trupelor ucrainene pe câmpul de luptă din jurul oraşului Ilovaisk, în estul Ucrainei. Rudele soldaţilor ruşi ucişi au primit compensaţii în valoare de 2 milioane de ruble şi au semnat documente în care au promis că nu vor dezvălui ceea ce s-a întâmplat.
Alţi 70 de soldaţi au murit în apropierea oraşului Debalţevo, un nod feroviar strategic în regiunea Doneţk, în timpul unor lupte intense care au avut loc în ianuarie şi februarie 2015, conform raportului. Printre aceştia s-au aflat cel puţin 17 paraşutişti din Ivanovo, un oraş la nord-est de Moscova.
Conform raportului lui Nemţov, rudele celor 70 de militari omorâţi la Debalţevo nu au primit nicio compensaţie de la Ministerul rus al Apărării, susţine Mediafax.
Raportul a mai descoperit că Rusia a cheltuit aproximativ 53 de miliarde de ruble pentru a susţine “voluntarii” ruşi şi paramilitarii locali din estul Ucrainei într-o perioadă de 10 luni, conform documentului.
Autorii raportului scriu că rudele soldaţilor ucişi au discutat cu ei, însă nu şi-au dat numele deoarece le este teamă că îşi vor pierde viaţa, conform The Telegraph.
Un avocat al rudelor soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina a declarat autorilor: “Dacă Nemţov a fost ucis lângă Kremlin, atunci ei [regimul rus] ar putea să facă ce vor cu clienţii noştri din Ivanovo.”
Printre cei care au lucrat la raport se numără Iaşin, parlamentarul regional Lev Shlosberg şi Oleg Kashin, un cunoscut jurnalist care a fost bătut grav la Moscova în 2010.
Iaşin a declarat pentru Radio Europa Liberă că scopul raportului este acela de a dezvălui minciunile regimului Putin.
“Ei [regimul de la Kremlin] susţin că nu sunt soldaţi ruşi [în Ucraina]”, a declarat Iaşin. “Noi susţinem că sunt. Pentru Putin, este foarte dureros să se dezvăluie că nu spune adevărul”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.