Sute de manifestanţi arestaţi în timpul unui protest la Capitoliul SUA
alte articole
Peste 400 de manifestanţi au fost arestaţi luni pentru că nu s-au dispersat din partea estică a clădirii Capitoliului. Majoritatea celor arestaţi au fost acuzaţi de “îmbulzeală, obstrucţionare şi debandadă”, a susţinut poliţia Capitoliului SUA într-o declaraţie.
Demonstraţia paşnică a făcut parte dintr-o serie de proteste ce vor avea loc în această săptămână în Washington. Protestele au fost organizate de o coaliţie de grupuri numită “Primăvara Democraţiei” şi reflectă furia faţă de folosirea banilor pentru a influenţa politica americană.
Manifestanţii au scandat slogane precum “O persoană, un vot” sau “Scoateţi banii din politică”, şi au demonstrat împotriva legilor riguroase de votare pe bază de cărţi de identitate, plângându-se de faptul că acestea încalcă drepturile alegătorilor.
Primăvara Democraţiei îşi are rădăcinile în mişcarea Occupy, iar extinderea ei coincide cu campaniile prezidenţiale populiste ale democratului Bernie Sanders şi republicanului Donald Trump, care s-au referit la influenţa banilor de campanie asupra politicienilor.
“Credem că aceasta este Casa poporului şi Congresul ar trebui să răspundă oamenilor. Trebuie să protejăm drepturile alegătorilor”, a declarat Peter Callahan, coordonatorul pentru comunicaţii al coaliţiei de grupuri.
În timp ce majoritatea grupurilor implicate în coaliţie sunt asociate mai mult cu democraţii de stânga decât cu republicanii de dreapta, Callahan a susţinut că grupul nu este partizan.
Pe unele dintre bannerele afişate se puteau citi mesaje precum “Recâştigaţi-ne încrederea”, “Scoateţi sumele mari de bani din politică” sau “Protejaţi dreptul de vot”.
Unii manifestanţi au mărşăluit 225 km din oraşul Philadelphia până în Washington, DC, în decursul ultimei săptămâni.
Primăvara Democraţiei a susţinut pe website că susţinătorii săi cer Congresului să “pună capăt corupţiei generate de marile sume de bani vehiculaţi în politica noastră şi să asigure alegeri libere şi corecte în cadrul cărora fiecare american să aibă o voce egală”.
Creşterea inegalităţii sociale a devenit o chestiune politică mediatizată tot mai intens în cadrul campaniei de dinaintea alegerilor prezidenţiale americane din această toamnă. De fapt, un studiu publicat luni a arătat că cei mai bogaţi 1% dintre americani locuiesc în medie cu 15 ani mai mult decât cetăţenii mai săraci.
Studiul, realizat de economistul Raj Chetty de la Universitatea Stanford şi publicat de Journal of the American Medical Association, este bazat pe miliarde de date provenite de la autorităţile americane din sectorul fiscal şi al pensiilor. Studiul arată că bogaţii trăiesc mai mult indiferent de locul în care trăiesc.