Partidul Comunist Chinez cumpără Occidentul la kilogram. Dominaţia globală bate la uşă

Asaltul investiţiilor chineze în SUA se intensifică de la an la an. În 2016, achiziţiile chineze în SUA au fost de aproximativ 40 miliarde de dolari - mai mult decât în tot anul 2015
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Andrei Popescu
12.04.2016

Achiziţiile chineze de corporaţii americane ajung la niveluri record, iar fenomenul nu pare trecător. Companiile private, cele de stat şi persoanele fizice care cumpără din greu zilele acestea nici măcar nu aleargă după achiziţii trofeu, aşa cum se întâmpla în cazul japonezilor. Chinezii urmăresc “punctele de comandă”, aşa cum s-a exprimat preşedintele Xi Jinping în urmă cu câţiva ani - în industriile pe care le identifică drept un motor esenţial al secolului 21.

Acest lucru ridică întrebări complexe, în special pentru că programul Partidului Comunist Chinez implică în mod cert aspecte legate de securitatea naţională.

Statisticile sunt şocante. Cu şapte ani în urmă, achiziţiile chineze în SUA au ajuns la o medie anuală de 13, conform CFIUS (Comitetul pentru Investiţii Străine în SUA), care aprobă sau blochează investiţiile interne venite din străinătate. În 2013, media aceasta a crescut la 43, conform website-ului The Fiscal Times.

Anul trecut, achiziţiile chineze în SUA au fost de 103, a raportat recent Rhodium Group, o firmă de cercetare şi consiliere globală al cărei accent puternic este plasat pe China.

Doar în 2016 investitorii chinezi au cheltuit 40 miliarde de dolari în cumpărarea de companii americane – “aproape dublul sumei cheltuite pentru întreg anul trecut”, conform Dilenschneider.

Există unele nume mari aici. În ianuarie, GE a fost de acord să îşi vândă divizia de aparate casnice către Haier – un mare producător chinez de aparate de uz casnic, precum frigidere, maşini des spălat vase şi cuptoare cu microunde, de regulă având preţuri mai mici decât ceilalţi competitori – pentru suma de 5,4 miliarde de dolari. În aceeaşi lună, Zoomlion Heavy Science & Technology a oferit 3,3 miliarde de dolari pentru Terex Corp., un producător de macarale şi utilaje industriale. Aceste două achiziţii se numără printre acordurile în valoare de 22 miliarde de dolari ce aşteaptă să fie finalizate, estimează Rhodium.

Anul trecut, Tsinghua Unigroup a fost refuzată când a oferit 23 miliarde de dolari pentru Micron, dar analiştii consideră că rămâne destul de probabil o investiţie chineză în producătorul de cipuri din California. (Tsinghua a plătit ulterior 3,8 miliarde de dolari pentru un pachet minoritar de acţiuni al producătorului de hard-drive-uri Western Digital.)

Doi factori susţin această tendinţă. China a dezvoltat o tendinţă masivă de scurgeri de capital după ce economia chineză a prezentat semne de slăbiciune anul trecut. Prin achiziţiile străine, investitorii practic îşi mută averile în afara Chinei, scurtcircuitând mecanismele de FX impuse de regimul comunist în încercarea de a stăvili fuga de capital.

Beijingul este în mod sigur dornic să oprească această tendinţă, menţinând yuanul stabil în acest an pe o bandă prognozată cuprinsă între 6,45 şi 6,85 în faţa dolarului. În luna martie, rezervele valutare străine ale Chinei au crescut pentru prima dată în cinci luni, sugerând că scurgerile de capital au început să scadă – exact lucrul dorit de Beijing.

Dar al doilea factor, mai subtil - China doreşte o prezenţă în industriile pe care le consideră esenţiale pentru creşterea sa economică. Companiile din domeniile hi-tech, biotehnologie, infrastructură şi spaţiu: acestea vor impulsiona cererea globală în deceniile următoare, consideră Beijingul, iar cea mai simplă cale de a pătrunde în ele este de a le cumpăra.

SUA nu este singura ţintă pentru achiziţii chineze. Australia de fapt este preferata destinaţie pentru capitalul chinez, în ciuda faptului că acest lucru include o mulţime de acorduri pentru proprietăţi şi terenuri agricole.

La 23 miliarde de dolari, investiţiile chineze directe în Europa au atins de asemenea un record anul trecut, raportează Rhodium. Dacă încercarea companiei ChemChina de a achiziţiona Syngenta pentru 43 miliarde de dolari este aprobată până la sfârşitul acestui an, aşa cum se aude, atunci acordul va fi cea mai mare achiziţie chineză în străinătate până în prezent. Compania elveţiană este un lider în dezvoltarea culturilor modificate genetic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor