Panama Papers, Rothschild şi noile paradisuri fiscale din Nevada

Cum SUA transformă Nevada şi Dakota de Sud în imense paradisuri fiscale, scandalul Panama Papers are efectul (nedorit?) de sabotare a competiţiei. Panama era una dintre ţările care atrăgea mult capital, provenit mai ales de la cei care nu doreau să-l plaseze în SUA.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
08.04.2016

Într-un discurs susţinut miercuri, Obama a învinuit legile “slab concepute” pentru că au permis desfăşurarea de transferuri monetare ilegale în jurul lumii. Din moment ce discursul a fost susţinut într-un moment în care întreaga lume este încă agitată din cauza scandalului Panama Papers, Obama a abordat de asemenea şi acel subiect: “Evitarea taxelor este o problemă mare, globală. O mare parte [a evitării taxelor] este legală şi întocmai aceasta este problema”.

Minunat. Însă i-o fi spus cineva că SUA este cel mai preferat “paradis fiscal” al lumii?

Bloomberg, care a raportat pentru prima dată la începutul acestui an despre transformarea statului Nevada într-un paradis fiscal proeminent, scris: “Panama şi SUA au cel puţin un lucru în comun: niciuna nu a acceptat noile standarde internaţionale care urmăresc să reducă şansele ca persoanele care evită să plătească taxe sau care spală banii să îşi ascundă câştigurile” obţinute ilegal.

În ultimii câţiva ani, în mijlocul investigaţiilor desfăşurate de jurnalişti, agenţii de reglementare şi organe ale legii, peisajul global al paradisurilor fiscale s-a schimbat. Într-un efort de a prinde persoanele care evită să îşi plătească taxele, aproape 100 de ţări au căzut de acord ca, începând cu 2014, să impună noi cerinţe privind divulgarea de informaţii legate de conturi bancare, trusturi şi unele investiţii deţinute de clienţi internaţionali – standarde emise de Organizaţia internaţională pentru Cooperare şi Dezvoltare şi Economică (OCDE), conform Bloomberg.

Locuri precum Elveţia şi Insulele Bermude sunt de acord, cel puţin în principiu, să elibereze informaţii despre conturile bancare autorităţilor fiscale din alte ţări. Doar o mână de naţiuni au refuzat să semneze acordul. Cel mai proeminent stat este SUA. Cealaltă este Panama şi vedem ce s-a întâmplat acolo.

Panama a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a întârzia şi reduce conformarea sa cu regulamentele OCDE, arată website-ul Zero Hedge.

Într-un interviu din luna ianuarie, un oficial al Trident Trust Co., un mare furnizor de vehicule offshore, a precizat că un număr mare de conturi sunt mutate în Panama datorită angajamentului său redus faţă de regulamentele OCDE. La sfârşitul lunii februarie, oficiali ai OCDE au declarat public că Panama a fost “înlăturată de pe lista de jurisdicţii” care au fost de acord să schimbe şi să elibereze informaţii.

În timp ce Panama este presată pentru refuzul său de a combate evaziunea fiscală, recent, consilieri din jurul lumii folosesc tot mai mult rezistenţa SUA la standardele OCDE ca un instrument de marketing – atragerea de capital străin în paradisuri fiscale americane precum Nevada şi Dakota de Sud, unde pot fi ascunşi de guvernele ţărilor de provenienţă.

Rothschild, o instituţie financiară europeană veche de câteva secole, a deschis o companie în Reno, Nevada, la câteva străzi distanţă de cazinourile Harrah’s şi Eldorado. În prezent, instituţia mută averile unor clienţi străini bogaţi din paradisuri offshore precum Insulele Bermude, care sunt supuse noilor cerinţe OCDE de divulgare a informaţiilor, în trusturi conduse de Rothschild în Nevada, care nu respectă regulile de transparenţă.

Pentru consilierii financiari, starea actuală a lucrurilor este pur şi simplu o bună oportunitate de afaceri. Andrew Penney de la Rothschild a scris că SUA “este efectiv cel mai mare paradis fiscal al lumii”. SUA, a adăugat el, “nu are resursele necesare pentru a aplica legile fiscale străine şi are un apetit mic pentru a face acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor