Sute de kg de cocaină găsite la ambasada rusă din Buenos Aires

Cocaină (EITAN ABRAMOVICH / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
27.02.2018

Poliţia argentiniană a dejucat o operaţiune de transport ilegal de cocaină “cu puritate maximă” din Argentina în Europa prin utilizarea serviciului de curierat diplomatic al ambasadei Rusiei din Buenos Aires. Cinci suspecţi au fost arestaţi după o investigaţie ce a durat un an, la care a participat şi un şef al spionajului rus.

În cadrul operaţiunii, au fost prinşi în capcană un contabil al ambasadei, un ofiţer de poliţie argentinian, doi membri ai unui grup infracţional rus şi un mecanic rus local care a transportat drogurile.

Autorităţile au descoperit operaţiunea în decembrie 2016, după ce ambasadorul rus Viktor Koronelli a găsit 389 kilograme de cocaină ascunse în 12 valize într-un spaţiu de depozitare care aparţinea ambasadei ruse. Koronelli a informat imediat autorităţile argentiniene, care au decis să menţină secretul în timp ce au elaborat un plan de a-i prinde pe infractori pe parcursul unui an.

După ce au confiscat cocaina în valoare de aproximativ 61 milioane de dolari, înlocuind-o cu făină, autorităţile au plasat dispozitive de urmărire în valize şi au desfăşurat o operaţiune comună de monitorizare cu autorităţile ruse.

“La ora 3 a.m. am trimis oameni din cadrul poliţiei de frontieră să cumpere cele 389 kg de făină în piaţa centrală [din Buenos Aires] din cauză că nimeni nu avea 389 kg într-un depozit”, a declarat ministrul argentinian al Securităţii, Patricia Bullrich. “Drogurile nu au ajuns niciodată în Rusia. Doar făină a ajuns acolo”.

Criminalii au lăsat apoi drogurile false în depozit timp de aproape un an, deoarece pensionarea contabilului ambasadei, implicat în schemă, i-a forţat să caute alte rute pentru transportarea presupuselor droguri. Dar, după eşecul găsirii altor opţiuni alternative, reţeaua criminală a revenit la planul său original.

Fostul contabil Ali Abianov a fost instruit să ceară ca bunurile sale să fie returnate în Rusia folosind serviciul de curierat. Investigatorii, aflând de mişcare, s-au pregătit să intervină.

“A fost una dintre cele mai complexe şi mai exorbitante operaţiuni legate de droguri care au avut loc în Argentina”, a precizat Bullrich.

În acest caz, curierul a fost de fapt un agent KGB de rang înalt pe nume Nikolai Patruşev, fost director al FSB suspectat că ar fi autorizat asasinarea în 2006 la Londra a fostului spion rus Alexander Litvinenko – care a murit după ce fusese otrăvit cu o doză letală de poloniu-210.

Patruşev a vizitat ambasada rusă din Buenos Aires în decembrie 2017. Oficialul rus s-a întâlnit cu preşedintele argentinian Mauricio Macri şi cei doi au semnat memorandumuri de înţelegere în Casa Rosada.

Patru zile mai târziu, doi membri ai unui grup infracţional rus – Vladimir Kalmikov şi Ishtimir Khudzamov – au fost arestaţi în timp ce încercau să ridice valizele. Abianov a fost arestat în aceeaşi perioadă.

Actul final al operaţiunii capcană a avut loc prin arestarea, săptămâna trecută, a ofiţerului de poliţie argentinian Ivan Blizniouk, şi a mecanicului din Buenos Aires de naţionalitate rusă Alexander Cikalo, care este acuzat de transportarea valizelor la aeroport.

Iar acum este în desfăşurare urmărirea presupusul şef al operaţiunii de trafic de droguri – cunoscut sub numele de Domnul K, un om de afaceri cu multe relaţii despre care se crede că locuieşte în Germania de câţiva ani. Domnul K a aranjat traficul de droguri sub acoperirea unei firme de import-export de băuturi alcoolice şi se crede că a aranjat până acum două transporturi reuşite spre Rusia prin Uruguay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor