Diplomat rus se referă la îngheţarea contactelor militare cu NATO

Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe
Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe (John Thys/AFP/Getty Images)

NATO a suspendat cooperarea militară tehnică cu Rusia şi nu este pregătită să desfăşoară un dialog constructiv cu Consiliul NATO-Rusia. În schimb, blocul se concentrează pe “consolidarea flancului său estic împotriva unei ameninţări care nu există”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Gruşko, într-un interviu cu publicaţia Izvestia. O sursă din cadrul alianţei a confirmat publicaţiei ruse că blocul militaro-politic nu este pregătit pentru reluarea cooperării normale cu Moscova.

Pregătirile pentru Consiliul NATO-Rusia, care nu s-a mai întâlnit din iulie 2017, au fost suspendate. Gruşko a declarat pentru Izvestia că nu există niciun obstacol din partea taberei ruse, însă alianţa nu a prezentat niciun subiect pentru discuţie, care ar putea duce la îmbunătăţirea situaţiei relaţiilor bilaterale.

“Nu evităm dialogul. Nu există niciun obstacol referitor la acest lucru . Bazându-ne pe acţiunile sale practice, NATO îşi consolidează flancul estic împotrivă unei ameninţări inexistente şi întreaga cooperare a fost suspendată în sferele de interes comun”, a notat diplomatul rus.

Diplomatul a adăugat: “Conducerii alianţei îi place să discute despre necesitatea dezescaladării, a prevenirii incidentelor militare periculoase şi a intenţiilor greşite, însă nu face nimic pentru a restabili comunicările militare normale”.

“Astăzi este clar că nicio organizaţie, chiar şi cea mai puternică, precum îi place [alianţei] NATO să se autodenumească, nu este capabilă să îşi asigure securitatea. Nu te poţi izola de lumea care te înconjoară. Doar cooperarea pe picior de egalitate cu toţi jucătorii globali, inclusiv Rusia, poate îmbunătăţi situaţia şi poate duce la astfel de măsuri de interacţiune care fac faţă numeroaselor ameninţări”, a adăugat el.

În mod similar, serviciul de presă al NATO a declarat publicaţiei Izvestia că natura relaţiilor alianţei cu Rusia şi dorinţa pentru un parteneriat vor depinde de o schimbare clară şi constructivă a acţiunilor Rusiei care confirmă respectarea legii internaţionale, a obligaţiilor internaţionale şi a responsabilităţilor Moscovei.