Moscova cere NATO să nu mai acuze Rusia de încălcarea tratatului INF

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)
Andrei Popescu
26.02.2018

Ministerul de Externe al Rusiei a comentat declaraţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, referitoare la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi la apelul făcut Moscovei “de a respecta tratatul într-o manieră transparentă şi verificabilă”.

Moscova a îndemnat NATO să se abţină de la lansarea de acuzaţii nefondate, potrivit cărora Rusia ar încălca Tratatul INF, deoarece alianţa nu este pregătită să evalueze acţiunile SUA pe baza tratatului, a precizat Ministerul de Externe într-o declaraţie publicată luni.

“Dacă structurile alianţei nu sunt pregătite să ofere o evaluare obiectivă a acţiunilor Washingtonului, care sunt contrare Tratatului INF, atunci ar fi mult mai potrivit [ca aceste structuri] să se abţină total de la publicarea unor declaraţii nefondate şi tendenţioase pe această problemă”, a susţinut ministerul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în decembrie 2017 că SUA s-a retras de fapt din tratat atunci când a desfăşurat sisteme de lansare de rachete în România, adăugând că acuzaţiile făcute de NATO urmăresc să prezinte Moscova ca fiind partea care nu respectă tratatul şi să ofere Washingtonului un motiv pentru retragerea oficială din INF.

Anterior, Thomas Countryman, preşedintele comitetului director al Asociaţiei americane pentru Controlul Armelor, a afirmat că există o perspectivă pentru un dialog ruso-american privind noul acord de control al armelor.

Tratatul INF a fost semnat de fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan în 8 decembrie 1987. Tratatul interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea de rachete balistice şi rachete de croazieră cu lansare terestră de rază medie şi scurtă. Părţile semnatare au promis de asemenea că vor elimina toate lansatoarele şi rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km. De atunci, SUA şi Rusia s-au acuzat în mod constant de încălcarea tratatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor