Sute de imigranţi morţi sau dispăruţi în naufragii recente în Mediterană

Organizaţia Internaţională pentru Imigraţie a declarat că aproximativ 340 de imigranţi au murit sau au dispărut pe mare în zilele recente. Traficanţii de persoane continuă să forţeze plecări din Libia spre Europa, în ciuda înrăutăţirii condiţiilor meteo.
Refugiaţi ajung în Italia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.11.2016

Patru naufragii în Marea Mediterană au provocat aproximativ 340 de morţi sau dispăruţi în ultimele câteva zile, a declarat joi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM).

Flavio Di Giacomo, purtătorul de cuvânt al IOM pentru Italia, a declarat că incidentele au ridicat la peste 4.500 numărul de imigranţi care au murit sau au dispărut până acum în acest an în timp ce încercau să ajungă în Europa pe mare.

Giacomo a precizat că ultima cifră, 340, include 100 de persoane raportate dispărute, despre care se crede că au murit după ce o ambarcaţiune plină cu imigranţi s-a răsturnat miercuri în largul coastei libiene.

În incidentul de miercuri, aparent, doar 27 de persoane au supravieţuit. Echipele de salvare au recuperat şapte cadavre.

Ministerul italian de Interne a declarat că peste 167.000 de persoane au fost aduse în siguranţă în Italia de la începutul anului. În 2015, în Italia au trecut 153.000 de imigranţi traversând Mediterana, iar în 2014 numărul a fost de 170.000.

Mulţi dintre imigranţii care doresc să ajungă în Europa – pentru a scăpa de războaiele şi sărăcia din ţările lor din Orientul Mijlociu sau Africa – intră pe continent prin Grecia sau Italia.

Până recent, ţările balcanice au fost ruta preferată a imigranţilor. Dar, aproximativ 7.000 de imigranţi au rămas blocaţi în Serbia după ce Croaţia şi Ungaria şi-au închis graniţele în faţa refugiaţilor în 2015. Aproximativ 50.000 de imigranţi sunt blocaţi în Grecia, fiind în imposibilitatea de a se îndrepta spre nordul Europei şi refuzând să se întoarcă în ţările de origine.

În plus, ministerul de Interne german şi-a înăsprit politica privind refugiaţii, potrivit mass mediei care l-a citat afirmând că UE ar trebui să intercepteze în Mediterană ambarcaţiunile cu imigranţi ilegali ce încearcă să ajungă în Europa şi să îi trimită înapoi în Africa de Nord.

“Eliminarea perspectivei de a ajunge pe coasta europeană i-ar putea convinge pe imigranţi să evite să se îmbarce în călătorii periculoase şi costisitoare”, a declarat în urmă cu câteva zile o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne pentru ziarul german Welt am Sonntag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor