Parlamentul ungar respinge interzicerea relocării refugiaţilor

Parlamentul ungar a respins marţi propunerea guvernului condus de premierul Viktor Orban de a schimba Constituţia pentru a interzice instalarea străinilor în Ungaria fără permisiunea autorităţilor locale.

Premierul ungar, Viktor Orban.
Premierul ungar, Viktor Orban. (Captură Foto)

Guvernul nu a putut să obţină două treimi din voturile necesare în Parlament pentru a trece acest amendament la Constituţie care se opune schemei de relocare adoptate la nivelul Uniunii Europene privind cotele de refugiaţi.

Fidesz, partidul lui Orban, avea nevoie de sprijinul unor parlamentari din alte formaţiuni politice, însă numai 131 de aleşi au votat în favoarea acestei schimbări, pragul necesar fiind de 133 de voturi. Majoritatea reprezentanţilor formaţiunilor de stânga şi ai partidului de extremă-dreapta Jobbik s-au abţinut.

Potrivit amendamentului, colonizarea unor cetăţeni non-UE pe teritoriul Ungariei nu se poate produce decât în conformitate cu legile ungare. Orban eşuase deja pe 2 octombrie cu referendumul în care 98% dintre participanţi s-au pronunţat împotriva relocării de refugiaţi între ţările UE, dar care a fost invalidat din cauza prezenţei reduse la vot.

Potrivit analiştilor, votul de astăzi va declanşa o luptă pentru putere între Fidesz şi partidul de extremă-dreapta Jobbik în perspectiva alegerilor din 2018. Liderul Jobbik, Vona Gabor, a condiţionat sprijinul parlamentarilor săi pentru amendamentul constituţional de abrogare a reglementării care le permite cetăţenilor non-UE bogaţi să-şi cumpere dreptul de a se stabili în Ungaria, ceea ce Orban a refuzat.

Citiţi şi: Referendumul din Ungaria: exerciţiul de imagine eşuat al lui Orban