Germania s-a săturat de ilegali: vrea să-i captureze în Mediterană
alte articole
Ministerul de Interne german şi-a înăsprit politica privind refugiaţii, potrivit mass mediei care l-a citat afirmând că UE ar trebui să intercepteze în Mediterană ambarcaţiunile cu imigranţi ilegali ce încearcă să ajungă în Europa şi să îi trimită înapoi în Africa de Nord.
“Eliminarea perspectivei ajungerii pe coasta europeană i-ar putea convinge pe imigranţi să evite să se îmbarce în călătorii periculoase şi costisitoare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne pentru ziarul german Welt am Sonntag.
Şi, totuşi, nu a existat nicio menţiune că Germania a fost cea care a dorit să primească 1 milion de refugiaţi, majoritar sirieni (şi un număr necunoscut de persoane potenţial afiliate la grupul jihadist Statul Islamic), în 2015, lucru care a declanşat cel mai mare val de imigraţie spre Europea de la cel de-al Doilea Război Mondial. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că însuşi ministrul german de Interne consideră că UE ar trebui să intercepteze ambarcaţiunile cu refugiaţi în largul mării şi să le întoarcă în Africa, notând că o astfel de măsură “ar salva imigranţii de la călătorii periculoase” şi ar opri organizaţiile care fac trafic cu imigranţi.
Propunerea Ministerului de Interne aparent cere ca imigranţii să fie ridicaţi din Mediterană şi trimişi înapoi în taberele de imigranţi din Tunisia, Egipt sau alte state nord-africane, şi nu în Libia zguduită de război, de unde provin majoritatea lor, a susţinut RT. Imigranţii ar putea depune cerere pentru azil în Europa din acele tabere şi, dacă li se aprobă cererile, vor fi duşi în Europa în siguranţă, conform ministerului, deşi a precizat că până acum este vorba doar de o propunere şi nu ceva concret.
Dacă este adoptată această propunere, atunci politica germană privind refugiaţii ar deveni la fel de strictă precum cea a Australiei, care nu permite niciunui solicitant de azil să îi treacă graniţele şi îi redirecţionează în schimb spre o tabără de redistribuire situată pe insula Nauru din Pacific. Mai mult, premierul australian Malcolm Turnbull a anunţat săptămâna trecută că solicitanţilor de azil ce sosesc în Australia pe mare li se va interzice să mai pătrundă vreodată în ţară, chiar şi ca turişti, atrăgând asupra sa un val de critici din partea grupurilor internaţionale pentru drepturile omului şi a susţinătorilor solicitanţilor de azil, care au afirmat că autorităţile australiene sunt prea dure cu refugiaţii.