Surse: Gabriel Oprea acuzat şi el de plagiat. Generalul neagă
alte articole
Fost membru al comisiei care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta şi a propus ca acestuia să i se acordare titlul de doctor cu distincţia "Summa Cum Laude" actualul premier interimar, Gabriel Oprea, a ajuns şi el, la rândul său, să fie suspectat de plagiat.
O sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a generalului Oprea a fost depusă la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, au declarat surse hotnews.ro. Potrivit sursei citate, plângerea "nu este legată numai de plagiat, ci sunt sesizate şi alte aspecte".
Preşedintele UNPR este doctor în Drept, titlu obţinut la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Guvernului. Gabriel Oprea şi-a făcut studiile de Doctorat în perioada 1995-2000 la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut titlul de doctor cu o lucrare în domeniul Procedurii Penale, avându-l coordonator pe profesorul Ion Neagu.
Un an mai târziu, proaspăt "uns" doctor, Oprea a devenit profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare, în 2002 - conducător de doctorat la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar în perioada 2003-2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) la Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
În 2003, Gabriel Oprea a făcut parte din comisia care a evaluat în 2003 teza de doctorat a lui Victor Ponta şi care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distincţia "Summa Cum Laude".
CV-ul lui Gabriel Oprea poate fi accesat la www.gabriel-oprea.ro şi gov.ro
Merită reamintit că modul în care Oprea şi-a luat doctoratul a constituit un mister şi pentru americani.
În 2010, ambasadorul american Mark Gitenstein le explica şefilor de la Washington cine e Oprea (portretul actualului prim-ministru interimar, aici). Una din nelămuririle lui Gitenstein legate de CV-ul actualului premier (interimar) era legată de doctoratul acestuia:
"It remains unclear when Oprea received his own Ph.D. and topic of his doctoral thesis is not a matter of public record" scria Gittenstein, nelămurit asupra momentului cînd îşi luase Oprea doctoratul şi remarcând că lucrarea acestuia de doctorat nu era o chestiune publică.
Replica lui Gabriel Oprea: Sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării.
Premierul interimar a reacţionat la sesizarea de plagiat depusă la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, cu privire la teza de doctorat.
Într-un comunicat de presă, Oprea afirma că a cerut şi a primit din partea Ministerului Educaţiei, în urmă cu o săptămână, atestarea fiecărei etape a parcursului său academic. Precizăm că, potrivit hotnews.ro, sesizarea de la Universitate se referă la un posibil plagiat al conţinutului tezei de doctorat.
Redăm comunicatul premierului interimar Gabriel Oprea:
În legătură cu încercările mai vechi şi mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declaraţiilor de avere şi legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea Bucureşti privind teza de doctorat, ţin să precizez următoarele:
Sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv.
Astfel, prin răspunsul nr. 9750 din 23.06.2015 este atestată fiecare etapa a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003, când am devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de ştiinţe militare, ordine publică şi siguranţă naţională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Naţională.
Sesizarea de plagiat, ca şi sesizarea depusă la ANI (pentru verificarea declaraţiilor mele de avere din ultimii 10 ani), precum şi multe alte încercări de a-mi denigra numele, îl au ca autor pe Ioan Sîrbu. Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcţiei Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naţionale pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenţa de a depune plângeri şi peţiţii, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri şi minciuni îndreptate împotriva mea.
România este un stat democratic şi oricine este liber să depună sesizări şi petiţii, conform Constituţiei. Mai mult, lucrarea mea de doctorat, elaborată sub îndrumarea reputatului profesor de drept Ion Neagu, este şi ea un document public şi este la dispoziţia oricui doreşte să o răsfoiască, să o citească său să o analizeze în detaliu.
PRIM MINISTRU INTERIMAR, VICEPRIM MINISTRU PENTRU SECURITATE NATIONALĂ,
MINISTRUL AFACERILOR INTERNE
GABRIEL OPREA
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.