Prisăcariu: Oprea l-a instruit cumva pe Cozma cum să joace fotbal-tenis cu ţestele militarilor de la Costeşti?

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Gabriel Oprea juca şi în ’99, când Miron Cozma a folosit tactici militare la Costeşti, fotbal-tenis cu "Luceafărul huilei"?, întreabă luni jurnalistul Cătălin Prisăcariu, într-un nou articol postat pe blogul personal.

"Unul din cele mai ruşinoase momente din viaţa României post ’89 a fost Costeşti 1999, cînd minerii lui Miron Cozma au zdrobit jandarmi şi militari români ca pe nişte plozi nevolnici ieşiţi la plimbare. S-a vorbit atunci (că de atunci încoace nu a mai vorbit nimeni, nicicum să se facă o anchetă sănătoasă) că minerii au aplicat tactici militare de gherilă pe care nu le puteau deprinde în subteran. Poate în subteranele securismelor României, da, dar nu în mină", a precizat Prisăcariu.

Jurnalistul a prezentat o relatare a unui fotoreporter, Paul Agarici, aflat în minunatul an ’99 la Costeşti: "Minerii au plecat din Valea Jiului spre Bucureşti. După încercări eşuate de a-i opri, făcute de forţe de ordine bine dotate şi instruite, în mod inexplicabil, sute de mineri şi-au continuat drumul. S-a organizat apoi un baraj militar la Costeşti, într-un loc care îmi amintea perfect de desenele bătăliei de la Posada din cartea de istorie. Minerii au înnoptat la Horezu. Dimineaţa au urcat spre Costeşti. Cu drapele, cu pancarte, cu bâte improvizate smulse din gardurile sătenilor, având în faţă un buldozer de la "drumuri". Întâlnirea cu forţele de ordine a fost inimaginabilă; minerii i-au înconjurat în câteva minute, din toate părţile şi i-au măcelărit, pur si simplu.

Copii în uniformă, soldaţi la începutul milităriei, aveau oasele de la picioare zdrobite, feţele pline de sânge, hainele rupte. Jandarmi români au fost batjocoriţi şi stâlciţi metodic de mineri români! Minerii au fost conduşi de un strateg necunoscut. Au executat operaţiuni de învăluire şi atac tip gherilă, aşa cum numai în manualele de specialitate de la Academia Militară se mai întâlnesc. Atacul a fost rapid; plasarea trupelor şi a barajelor pe care minerii le-au spulberat le-au fost cunoscute. S-au aplicat diversiuni: câinilor poliţiştilor le-au fost aduse pisici adunate, în câţiva saci, de prin curţile sătenilor din vale. Scena a devenit apocaliptică: minerii zdrobeau Armata Română, iar câinii poliţişti, instruiţi pentru luptă, alergau cu frenezie şi interes desăvârşit pisicile bine hrănite, ecologic, ale sătenilor fraticizi!" (sursa)

"Acum, la 16 ani distanţă de la acele evenimente, aflăm din gura timidului şi etern miratului (din cauza sprincenelor, desigur) Găbiţă Oprea că el, actualul prim-ministru interimar, era camarad sportiv cu Miron Cozma, cel care a umilit, la parchte, jandarmi şi militari români. Zice Oprea că juca fotbal-tenis cu Cozma şi, printre altele, au pus la cale şi înfiinţarea unei federaţii de fotbal-tenis.

Internetul, însă, în mărinimia lui, reţine că Oprea era şi un soi de bodyguard al lui Cozma la jumătatea tulburilor ani ’90. Tocmai de aceea, nu pot să nu mă întreb: dar în ’99, cînd Cozma juca fotbal-tenis cu capetele jandarmilor şi militarilor români la Costeşti, Găbiţă Oprea unde se afla? Şi, oriunde s-ar fi aflat, îl instruise cumva pe Cozma cum să joace fotbal-tenis cu ţestele jandarmilor şi militarilor?", întreabă Cătălin Prisăcariu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.