Indulgenţa lui Trump faţă de Putin i-a şocat pe liderii europeni în timpul unei conferinţe telefonice privind pacea în Ucraina

Trump i-a şocat pe liderii europeni după cea mai recentă convorbire telefonică pe care preşedintele american a purtat-o cu Vladimir Putin, relatează Axios.
După conversaţia dintre Trump şi omologul său rus, Zelenski şi liderii Germaniei, Franţei, Italiei, Finlandei şi ai Comisiei Europene au intrat în legătură cu preşedintele american, sperând că acesta îl va forţa pe dictatorul de la Kremlin să accepte o încetare a focului sau va ameninţa cu noi sancţiuni. Însă liderul de la Casa Albă i-a dezamăgit.
Într-o scurtă conversaţie în dimineaţa respectivă, Zelenski i-a cerut lui Trump să solicite o încetare a focului, să ameninţe cu sancţiuni şi să nu facă concesii fără acordul Kievului.
Trump a spus că Putin a fost de acord să „înceapă imediat negocierile”, moment în care a urmat o tăcere apăsătoare pe linie. Zelenski a amintit că un prim tur de negocieri a avut deja loc la Istanbul, dar fără niciun rezultat.
Întrebat despre noi sancţiuni, Trump a negat, adăugând că i-a cerut lui Putin să prezinte „ceva care să nu fie respins imediat” – o „notă de pace” cu condiţiile Rusiei.
Participanţii la apel au fost impresionaţi că Trump, deşi poziţia lui Putin nu se schimbase, a prezentat conversaţia ca pe un progres.
Liderul american a mai afirmat că negocierile ar trebui să aibă loc direct între Ucraina şi Federaţia Rusă – fără intermediari.
Zelenski şi alţi cinci lideri europeni au participat la o conferinţă telefonică cu Trump imediat după apelul acestuia cu Vladimir Putin.
Ei sperau să audă că Putin a fost de acord cu o încetare a focului – sau că Statele Unite vor impune sancţiuni dacă nu acceptă.
În schimb, Trump a spus că Putin a acceptat să negocieze, a subliniat că SUA nu va fi implicată în aceste negocieri şi a respins ideea impunerii de sancţiuni împotriva lui Putin în acest moment, potrivit a două surse prezente la convorbire şi unei a treia surse informate, citate de Axios.
De ce contează
Trump a lăsat impresia că este pe punctul de a se retrage complet din acest dosar. Unele surse au declarat că unii lideri de pe apel păreau „surprinşi” sau „şocaţi”.
„Cred că se va întâmpla ceva. Iar dacă nu, mă retrag şi vor trebui să continue singuri. Până la urmă, aceasta a fost o problemă europeană şi ar fi trebuit să rămână o problemă europeană”, a declarat Trump câteva ore mai târziu, în Biroul Oval.
Cum au decurs lucrurile
Trump şi Zelenski au avut un apel scurt luni dimineaţa, iar Trump l-a întrebat pe liderul ucrainean ce ar trebui să îi spună lui Putin, spun sursele.
Zelenski s-a bucurat că Trump l-a sunat pentru consultări. I-a cerut să ceară încetarea imediată a focului, să ameninţe cu sancţiuni noi împotriva Rusiei şi să nu ofere concesii fără acordul Ucrainei.
Din culise
După apelul cu Putin, Trump l-a sunat din nou pe Zelenski. De data aceasta, au fost prezenţi şi liderii Germaniei, Franţei, Italiei, Finlandei şi Comisiei Europene.
„Al doilea apel a fost mai lung şi de altă natură decât primul”, a spus ulterior Zelenski.
În timp ce o sursă europeană a declarat că apelul a fost „constructiv”, o altă sursă a spus că Zelenski l-a considerat „slab”.
Trump le-a spus liderilor că Putin a fost de acord să înceapă imediat negocieri directe pentru o încetare a focului. O sursă a spus că au urmat câteva secunde de tăcere nedumerită.
Zelenski a subliniat apoi că Putin mai fusese de acord cu negocieri şi anterior, iar o primă rundă a avut loc vineri la Istanbul, fără rezultate. Trump nu a răspuns direct, au menţionat sursele.
Zelenski şi alţi lideri europeni i-au amintit lui Trump că ideea de a începe discuţiile de pace cu un armistiţiu de 30 de zile fusese a lui.
Un oficial de la Casa Albă a declarat că Trump „nu a fost niciodată de acord” ca o încetare a focului să fie o condiţie prealabilă pentru negocieri şi nu a spus că Zelenski poate decide condiţiile negocierilor.
Punct de fricţiune
Alţi lideri europeni participanţi la convorbirea telefonică au întrebat despre posibilitatea impunerii de sancţiuni americane împotriva Rusiei, dar Trump a spus că nu crede că este o idee bună, subliniind că are impresia că Putin doreşte un acord.
Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a intervenit întrebând de ce nu s-ar putea institui un armistiţiu de cel puţin două săptămâni înaintea negocierilor, iar cancelarul german Friedrich Merz a întrebat ce concesii este dispusă Rusia să facă.
Trump le-a spus că Putin va prezenta un „memorandum de pace” cu termenii săi pentru o încetare a focului şi pentru încheierea războiului. O sursă de pe apel a declarat că Trump le-a spus lui Zelenski şi liderilor europeni că i-a cerut lui Putin să prezinte „ceva cu care lumea să poată fi de acord” şi nu o propunere care să fie respinsă imediat.
Zelenski a spus că rundele anterioare de negocieri cu Putin, inclusiv cea de săptămâna trecută, nu au produs nimic şi a subliniat că, dacă Trump nu pune presiune, Putin nu va ceda, au afirmat sursele.
Un oficial de la Casa Albă a declarat că Rusia refuză de mai multe luni să prezinte un document cu propria viziune asupra încheierii războiului, iar faptul că Putin a acceptat acum să facă acest lucru reprezintă un progres semnificativ.
Liderii europeni participanţi la dialog păreau surprinşi că Trump se arăta relativ mulţumit de ceea ce a auzit de la Putin şi a prezentat asta ca pe un progres, deşi poziţia liderului rus nu părea deloc schimbată, au spus sursele.
Ce urmează
Trump le-a spus liderilor că Rusia şi Ucraina ar trebui să desfăşoare negocieri bilaterale directe, fără intermediari, pentru că doar cele două părţi cunosc toate detaliile conflictului.
Meloni şi Merz au spus că SUA şi ţările europene trebuie să fie implicate în negocieri.
„Cineva trebuie să joace rolul de arbitru”, a spus Meloni, iar Merz a propus organizarea unei întâlniri cu toate părţile prezente.
Trump a sugerat ulterior ca Vaticanul să fie locul de desfăşurare a acestor discuţii.
Situaţia actuală
În timpul apelului, preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, l-a întrebat pe Trump care sunt paşii următori.
„Nu ştiu. Cineva trebuie să iasă şi să spună dacă negocierile merg bine sau prost, şi atunci vom decide ce facem”, a răspuns Trump.