Ministrul japonez demisionează după ce a declarat că nu cumpără orez pentru că îl primeşte gratuit

Ministrul Agriculturii din Japonia, Taku Eto, a demisionat după ce a declarat că nu cumpără niciodată orez pentru că îl primeşte gratuit, o remarcă care a stârnit furia opiniei publice într-o ţară care se confruntă cu creşterea preţurilor la alimente, potrivit The Guardian.
Demisia lui Eto a sporit presiunea asupra prim-ministrului, Shigeru Ishiba, al cărui eşec în controlarea creşterii preţurilor la orez şi în soluţionarea unei crize a costului vieţii mai ample a stârnit furia alegătorilor înaintea alegerilor pentru camera superioară a parlamentului din iulie.
„Tocmai i-am înaintat demisia premierului Ishiba”, a declarat Eto reporterilor.
El a fost somat să demisioneze după ce a afirmat că nu a fost niciodată nevoit să cumpere orez, bazându-se în schimb pe cadouri de la susţinătorii săi.
Eto a empatizat iniţial cu „greutăţile” resimţite de consumatori după ce guvernul a eliberat aproximativ 300.000 de tone de orez din rezervele de urgenţă la începutul acestui an, în speranţa de a reduce preţurile. Însă, într-un discurs ţinut la o strângere de fonduri la sfârşitul săptămânii trecute, Eto a declarat că „nu a cumpărat niciodată orez, deoarece susţinătorii săi îi donează atât de mult încât practic îl poate vinde”.
Eto a fost înlocuit miercuri de Shinjirō Koizumi, un fost ministru al mediului care a candidat fără succes împotriva lui Ishiba pentru conducerea Partidului Liberal Democrat (LDP) în toamna anului trecut.
Comentariul lui Eto a indignat consumatorii, care trebuie să plătească aproape dublu pentru un sac de orez faţă de acum un an, potrivit cifrelor publicate în aprilie.
„M-am întrebat dacă este potrivit să rămân la conducerea [Ministerului Agriculturii] într-un moment critic pentru preţurile orezului şi am ajuns la concluzia că nu este. Încă o dată, îmi cer scuze faţă de oameni pentru că am făcut comentarii extrem de nepotrivite în calitate de ministru, în timp ce ei se luptă cu creşterea preţurilor la orez”, a adăugat Eto, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo.
Deficitul de orez din Japonia a fost atribuit mai multor factori, printre care recoltele slabe din cauza vremii caniculare din 2023 şi panica provocată de avertismentul privind un „mega cutremur” din 2024. Se crede că şi angrosiştii şi distribuitorii acumulează stocuri de orez în anticiparea unor noi penurii.
Ishiba îşi ceruse scuze anterior pentru declaraţiile lui Eto.
Criza actuală a orezului şi creşterea facturilor la alimente şi energie ale gospodăriilor au scăzut popularitatea guvernului Ishiba, cu câteva săptămâni înainte de alegerile pentru camera superioară a parlamentului, care ar putea decide viitorul său ca prim-ministru.
Într-un sondaj Kyodo recent, 87% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi de modul în care guvernul a gestionat preţurile orezului, iar popularitatea cabinetului Ishiba a scăzut la cel mai mic nivel de la preluarea mandatului în octombrie anul trecut.
Preţul mediu al orezului vândut în supermarketuri în săptămâna 11 mai a atins un nivel record de 4.268 yeni (29 USD) pentru 5 kg, în creştere faţă de 4.214 yeni în săptămâna precedentă şi aproximativ dublu faţă de preţul de acum un an.
În aprilie, Japonia a importat orez din Coreea de Sud pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în încercarea de a calma furia consumatorilor.
Junya Ogawa, secretarul general al principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat Constituţional, a calificat comentariile lui Eto drept „extrem de nepotrivite, deconectate de realitate şi intolerabile”.
Eto a recunoscut că remarca sa a supărat-o inclusiv pe soţia sa.
„Mi-a spus că ea cumpără orez atunci când orezul donat se termină. Nu este ca şi cum familia noastră ar trăi exclusiv din orezul primit cadou”, a declarat el.