Summitul de la Triest: UE concurează cu Rusia pentru vestul Balcanilor

Şapte state UE şi şase ţări din Balcanii de Vest au participat miercuri la un summit în oraşul italian Triest, cu scopul de a promova cooperarea regională şi apropierea de blocul comunitar. Summitul a căpătat o mai mare importanţă prin prezenţa preşedintelui francez şi a cancelarului german.
Cancelarul german Angela Merkel (dr), preşedintele francez Emmanuel Macron (st) şi premierul italian Paolo Gentiloni (centru) participă la un summit în oraşul italian Triest, 12 iulie 2017. (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.07.2017

Summitul - care face parte din aşa-zisul "proces de la Berlin", ce a fost lansat de cancelarul german Angela Merkel în 2014 - s-a încheiat prin semnarea unui Tratat pentru Transportul în Comunitate şi cu lansarea unor discuţii privind crearea unui viitor Sector Economic Regional.

În cadrul întâlnirii de miercuri, Italia a avertizat că Rusia concurează cu UE pentru influenţă în Balcanii de Vest, în condiţiile în care blocul a reevidenţiat vechea sa promisiune de extindere.

“Există alte puteri regionale sau globale care sunt foarte interesate să aibă o influenţă în această regiune”, a declarat premierul italian Paolo Gentiloni la o conferinţă de presă după summitul desfăşurat în Triest, nord-estul Italiei, la care au participat mai mulţi lideri UE şi din Balcani.

Zona economică menţionată în timpul discuţiilor urmăreşte să creeze “un flux liber de produse şi servicii”, pregătind intrarea ţărilor pe piaţa unică.

"Procesul de la Berlin" a fost lansat după ce Comisia Europeană a afirmat că blocul nu va mai fi extins decât după anul 2019.

Conform organizaţiei britanice specializate în desfăşurarea de sondaje Gallup, peste 80% dintre kosovari şi albanezi şi aproximativ 60% dintre bosniaci şi macedoneni doresc ca ţările lor să intre în Uniunea Europeană, dar numai 49% dintre muntenegreni şi 40% dintre sârbi doresc această mişcare.

Summitul de la Triest a avut loc în contextul amplificării eforturilor diplomatice şi propagandistice ruseşti pentru a semăna diviziuni etnice în Bosnia şi Macedonia şi consolidarea vechii alianţe dintre Rusia şi Serbia.

De asemenea, Rusia este acuzată că a încercat să organizeze o lovitură de stat în Muntenegru în 2016.

“Trebuie să regăsim Europa. Uitaţi-vă la ceea ce a făcut Europa în ultima perioadă pentru a defini lipsurile şi golurile pe care trebuie să le acopere. Vom lucra la acest proiect în următoarele câteva luni”, a precizat preşedintele francez Emmanuel Macron, prezent la summit.

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat în timpul summitului faptul că statele fragile din sud-estul Europei se vor alătura blocului european într-o zi.

Bosnia nu a semnat planul pentru transportul în UE datorită obiecţiilor Republicii Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina şi care manifestă o atitudine prietenoasă faţă de Rusia, conform Reuters.

Într-o declaraţie, Ministerul bosniac de Externe a criticat proiectele de la Triest ca fiind “un fel de substitut pentru aderarea la UE”.

Summitul regretă decizia Republicii Srpska şi invită Bosnia şi Herţegovina să se alăture tratatului privind transporturile cât mai curând posibil, potrivit unui comunicat al autorităţilor italiene.

În acelaşi timp, Kosovo a declarat că va boicota planurile pentru crearea unei uniuni vamale regionale pentru a-şi menţine veniturile din taxele vamale, a declarat Reuters.

Ministrul kosovar de Externe, Enver Hoxhaj, a declarat presei: “Ceea ce ni s-a oferit nu este ceea ce ne-a fost prezentat în februarie 2017 [la cel mai recent summit al "procesului de la Berlin"]”.

De asemenea, Uniunea Europeană şi-a pierdut din prestigiu în regiune după Brexit şi din cauza îndelungatelor opoziţii privind extinderea blocului venite din partea Greciei în cazul Macedoniei şi din partea Ciprului, Greciei, României, Slovaciei şi Spaniei în privinţa Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor