Siemens depune plângere după ce Rusia trimite Crimeei turbine cu gaz

Compania germană Siemens a declarat luni că cel puţin două dintre turbinele sale cu gaz au fost mutate “împotriva voinţei sale” din Rusia în Crimeea, o regiune supusă unor sancţiuni care, printre altele, interzic firmelor UE să furnizeze în zonă tehnologie specifică domeniului energetic.
Logo-ul companiei germane Siemens. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.07.2017

Uniunea Europeană a impus sancţiunile după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, o mişcare pe care Bruxelles-ul o consideră că fiind o încălcare a dreptului internaţional.

Siemens, care a insistat în repetate rânduri că nu a avut cunoştinţă de faptul că turbinele sale au fost destinate Crimeei, a declarat că va lansa plângeri penale împotriva celor responsabili de relocalizarea turbinelor.

“Siemens a fost informată de surse de încredere că cel puţin două dintre cele patru turbine cu gaz, care au fost livrate pentru un proiect în Taman, sudul Rusiei, au fost mutate în Crimeea împotriva voinţei noastre”, conform unei declaraţii publicate de gigantul german.

“În ultimele câteva săptămâni, clientul nostru ne-a confirmat de mai multe ori, în scris, că o livrare [a turbinelor] în Crimeea nu va avea loc. Drept urmare, Siemens va lansa plângeri penale împotriva persoanelor responsabile”, mai susţine declaraţia.

Agenţia de ştiri Reuters a declarat săptămâna trecută că turbinele Siemens au fost livrate Crimeei.

Un purtător de cuvânt al Siemens a afirmat că acest client este compania rusă de stat Technopromexport, care a cumpărat turbinele de la compania germană. Technopromexport nu a comentat imediat acuzaţiile, acelaşi lucru făcându-l şi Ministerul rus al Energiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care este aşteptat să urmărească să obţină un nou mandat prezidenţial în cadrul alegerilor din Rusia de anul următor, a promis că va asigura securitatea energetică a Crimeei. Totuşi, Rusia nu are o companie care ar putea furniza astfel de turbine.

Kremlinul a declarat luni că turbinele cu gaz instalate în peninsula Crimeea au fost construite în Rusia folosind componente ruseşti – făcând o referire la faptul că turbinele au fost produse la o fabrică din Sankt Petersburg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor