Coaliţia “Aripa Războiului” câştigă alegerile parlamentare din Kosovo

O coaliţie condusă de partidul de guvernământ de centru dreapta PDK (Partidul Democrat al Kosovo) a ieşit învingătoare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Kosovo ce au avut loc duminică.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)
Andrei Popescu
12.06.2017

În condiţiile în care au fost numărate 70% dintre voturi, alianţa numită “Aripa Războiului” de către mass media kosovară şi condusă de PDK al preşedintelui Hashim Thaci a obţinut aproximativ 40% dintre voturi. Partidul din opoziţie Vetevendosje (VV) a obţinut 26,3%, iar o coaliţie condusă de Liga Democrată a Kosovo a obţinut 25,8% dintre voturi, a anunţat organizaţia nonguvernamentală Democraţia în Actiune.

Totuşi, alianţa condusă de PDK va trebui să găsească un partener de coaliţie pentru a forma un guvern stabil, arată rezultatele bazate pe numărarea parţială a voturilor.

Comisia electorală din Kosovo a declarat că prezenţa la vot a fost de 41,5%, cea mai scăzută din 2008, mulţi cetăţeni kosovari fiind frustraţi de faptul că nu s-au făcut progrese din punct de vedere economic şi al nivelului profund al corupţiei. În 2010 şi 2014, prezenţa la vot a fost de 48% şi respectiv 43%.

Cea mai mare surpriză a venit din partea partidului naţionalist de stânga Vetevendosje (Autodeterminare), care a părut să îşi fi dublat suportul de la ultimele alegeri, după ce a promis că va ataca corupţia dezlănţuită.

Noul guvern va trebui să abordeze problema şomajului aflat la 30% şi să îmbunătăţească relaţiile cu vecinii Kosovo, în special cu Serbia – aceasta fiind o precondiţie pentru ca ambele ţări să facă progrese în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Occidentul vede integrarea ţărilor din vestul Balcanilor în UE ca o modalitate de a stabiliza regiunea, care încă îşi revine de pe urma războaielor din anii 1990.

Vecinii statului Kosovo – Albania, Macedonia, Muntenegru şi Serbia – şi-au asigurat deja călătorii fără vize pentru cetăţenii lor în statele membre UE.

Economia din Kosovo a crescut constant şi există previziuni că se va extinde cu aproximativ 4% în acest an dar, cu toate acestea, creşterea economică se datorează în cea mai mare parte banilor trimişi în ţară de cei aproximativ un milion de kosovari care locuiesc în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor