Muntenegru devine oficial cel de-al 29-lea membru al NATO
alte articole
Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), eveniment marcat printr-o ceremonie ce a avut loc luni la Washington în Camera Tratatelor a Departamentului de Stat al SUA.
Preşedintele american Donald Trump nu a fost prezent la ceremonie. Thomas Shannon, subsecretar al Departamentului de Stat, s-a întâlnit cu premierul Dusko Markovic şi ministrul muntenegrean de Externe Srdjan Darmanovic în timpul ceremoniei.
Nu este clar dacă există vreo legătură între lipsa lui Trump de la ceremonie şi faptul că premierul Markovic a fost împins de preşedintele american din calea sa în timpul unei fotografii de grup la un summit NATO desfăşurat recent în Belgia.
“Sărbătorim astăzi faptul că nu se va mai întâmpla ca altcineva să decidă în locul statului nostru, pe la spate, cum a fost cazul în trecut”, a declarat Markovic la ceremonie.
Ministrul muntenegrean Darmanovic a depus documente pentru aderarea oficială la NATO a micuţului stat balcanic. El a precizat că este o zi istorică pentru fostul stat iugoslav, care şi-a obţinut independenţa de Serbia cu doar 11 ani în urmă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aderarea Muntenegrului este un lucru bun pentru stabilitatea în vestul Balcanilor. “Şi este un lucru bun pentru pacea şi securitatea internaţională”.
Moscova critică “ostilitatea” Muntenegrului
Muntenegru a primit în mod oficial o invitaţie de aderare la alianţa militară vestică în luna mai, după ce Parlamentul a ratificat acţiunea cu o lună înainte. Kremlinul a criticat decizia, susţinând că s vor amplifica tensiunile regionale.
Ministerul rus de Externe s-a plâns că Muntenegru nu ţine seama de “tradiţiile istorice adânci ale sârbilor şi ruşilor” şi se orientează spre Occident.
Coasta Muntenegrului este un paradis pentru turiştii ruşi, chiar dacă cele două naţiuni se află la o distanţă de 1.400 km una faţă de cealaltă.
Aderarea unei alte naţiuni europene la NATO slăbeşte influenţa Rusiei în zonă şi reduce numărul locaţiilot pe care Moscova le-ar putea folosi pentru o intervenţie în Orientul Mijlociu.
“Rusia îşi rezervă dreptul de a lua contramăsuri, pe bază de reciprocitate, la poziţia ostilă a autorităţilor muntenegrene”, a precizat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie.
Un alt factor care a umbrit aderarea Muntenegrului a fost comportamentul preşedintelui american Donald Trump faţă de alianţa militară vestică, pe care a numit-o în mai multe rânduri ca fiind o organizaţie “învechită”.
După învestirea în funcţia de preşedinte, Trump şi-a retras comentariile, concentrându-şi atenţia pe necesitatea ca aliaţii să îşi respecte promisiunile financiare privind sporirea cheltuielilor militare la cel puţin 2% din PIB-ul naţional.