Suedia investighează lipsa a 9000 de cai pe fondul scandalului cărnii de cal

Abatorul Peter Boddy care a fost anchetat în scandalul cărnii de cal, 13 februarie 2013
Abatorul Peter Boddy care a fost anchetat în scandalul cărnii de cal, 13 februarie 2013 (Christopher Furlong / Getty Images)

Oficialii suedezi investighează dispariţia a circa 9000 de cai în fiecare an, ca urmare a unui val de rapoarte despre faptul că a fost descoperită carne de cal în produsele alimentare din Europa, etichetate că ar conţine doar carne de vită.

Caii ar fi putut fi vânduţi ilegal către fabricile alimentare europene, a declarat un raport al publicaţiei suedeze Local. Oficialii din sudul Suediei şi asociaţia cabalină a ţării şi-au dat seama de asta după ce au observat un decalaj anual în numărul de decese de cai din Suedia.

În Suedia există în jur de 360 000 de cai şi fiecare trăieşte o medie de 15 ani. Între 18 000 – 23 000 de cai mor în Suedia în fiecare an, dar agenţia a descoperit doar 14 000 de decese după ce au analizat statisticile oficiale, ceea ce înseamnă că există un decalaj variind între 4000 şi 9000 de decese cabaline, a declarat Karolina Thorell, care lucrează la asociaţia cabalină.

"Nu am omis nimic în procesul nostru de căutarea", a spus Thorell, potrivit Local, care a citat ziarul în limba suedeză Svenska Dagbladet.

Ea a spus că este posibil ca unii cai să trăiască mai mult decât susţin statisticile sau ca proprietarii să îi fi îngropat fără autorizaţii oficiale, astfel încât moartea lor nu apare în înregistrările de stat. Dar ea a susţinut că este posibil ca aceşti cai să fi fost trimişi la abatoare din afara Suediei.

Raportul a avut loc după ce procente mari de carne de cal au fost descoperite săptămâna trecută în pachete de lasagna de vită Findus, în Regatul Unit. Pe 15 ianuarie, ADN de cal a fost descoperit în burgerii de vită vânduţi de lanţul de supermarketuri Tesco.

În Marea Britanie consumatorii au fost foarte revoltaţi, incidentul evidenţiind tabu-ul cultural al britanicilor împotriva consumului de carne de cal.

Findus a dat vina pentru contaminarea cu carne de cal pe furnizorul său Comigel, iar ulterior, autorităţile franceze l-au acuzat joi în primul rând pe comerciantul Spanghero cu sediul în Franţa, care a ştiut că bucăţile de carne de cal au fost etichetate greşit când compania le-a vândut Comigel, a raportat Associated Press.

"Spanghero a ştiut", a declarat Benoit Hamon, ministrul francez pentru economie şi protecţia consumatorului. "Aspectul care ar fi trebuit să atragă atenţia Spanghero? Preţul."

Hamon a adăugat că bucăţile de carne etichetate greşit, provenind din România, erau cu mult sub preţul pieţei pentru carnea de vită. El a spus că vânzările frauduloase au durat probabil mai multe luni, cuprinzând 13 ţări şi 28 de companii.

Dar Hamon a susţinut că şi Comigel are o parte din vină.

"După ce carnea a fost decongelată, ne întrebăm de ce Comigel nu a observat că culoarea şi mirosul produsului nu erau similare cu cele ale cărnii de vită", a declarat Hamon pentru AP.

Comisia Europeană a declarat joi că a propus o creştere a testelor ADN pentru anumite produse, pentru a determina amploarea scandalului cărnii de cal în Europa, a raportat Reuters.

"Vom testa ADN-ul tuturor produselor din carne din toate statele membre", a afirmat Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate, Tonio Borg.