Hollande solicită sancţiuni penale în scandalul cu carnea de cal

Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (DOMINIQUE FAGET / AFP / GettyImages)

Potrivit FT, preşedintele francez Francois Hollande a cerut pedepse severe pentru cei responsabili de etichetarea cărnii de cal drept carne de vită, pe măsură ce anchetatorii îşi intensifică cercetarea societăţilor franceze prinse în scandal.

Hollande a afirmat că "A avut loc în mod clar un abuz de profit şi un comportament inacceptabil" şi a subliniat că autorităţile naţionale şi europene au "sarcina" de a reasigura consumatorii cu privire la aprovizionarea cu produse alimentare, raportează ziarul.

New York Times precizează că oficialii UE au ameninţat ieri cu sancţiuni penale şi alte acţiuni juridice, în urma revelaţiilor că bucăţi de carne de cal au fost vândute drept carne de vită mai scumpă la milioane de consumatori.

Potrivit ziarului, autorităţile naţionale cooperează cu agenţia europeană de aplicare a legii Europol, iar miniştrii din ţările afectate de criză vor organiza în curând o întâlnire cu Comisarul European pentru Sănătate, Tonio Borg.

Irish Examiner a relatat că premierul român Victor Ponta a răspuns acuzaţiilor că ţara sa a fost sursa cărnii prin a afirma că "Am verificat toate unităţile de producţie şi am descoperit că înşelăciunea nu a fost săvârşită de companiile româneşti sau pe teritoriu român."

Ziarul a raportat că rezultatele unei investigaţii franceze asupra modului în care produsul a fost etichetat va fi făcută publică în această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe