Ponta: Scandalul cărnii de cal putea fi mai rău decât seceta din 2012. După ce criza se încheie, începem ofensiva

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Scandalul pornit de la carnea de cal care a fost găsită în preparate de tip lasagna în unele supermarket-uri din Marea Britanie putea avea efecte mai grave asupra agriculturii româneşti decât seceta din 2012, este de părere premierul Victor Ponta.

"Dacă ar fi rămas România vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal uriaş, această criză uriaşă, cred că ar fi fost mai rău decât seceta de anul trecut, în toată Europa s-ar fi spus "domn'ne, în România se fraudează, se falsifică provenienţa sau originea produselor alimentare". Din fericire, am luat lucrurile în serios de la început, ne-am dat seama că este un subiect care interesează absolut orice cetăţean din Europa; nu sunt interesaţi cetăţenii europeni de toate lucrurile din România, dar de ceea ce mănâncă şi cumpără din supermarketuri, de la cetăţeanul britanic până la orice cetăţean bulgar sau lituanian, fiecare se gândeşte "vreau să ştiu ce cumpăr, cu mănânc", a declarat Ponta.

Deocamdată nu se ştie ce pierderi vor avea producătorii români de carne de pe urma acestui scandal, dar autorităţile au intervenit la timp pentru a arăta cum stau lucrurile în realitate.

Verificări în toate statele UE

Toate statele membre UE trebuie să verifice, începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este carne de vită şi că este carne de cal acolo unde se spune că este carne de cal", a precizat ministrul.

Franţa a cerut îmbunătăţirea legislaţiei privind reţeaua de distribuţie şi etichetarea produselor din carne, în timp ce Comisia Europeană a solicitat tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită. La jumătatea lui aprilie, vor fi făcute publice rezultatele, iar costurile cu efectuarea testelor vor fi suportate, în cea mai mare parte, de Comisia Europeană.

Marţi au fost efectuate percheziţii la două firme britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită, în urma scandalului declanşat în urma etichetării greşite a unor produse.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles pe tema scandalului legat de carnea de cal. "Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE", a afirmat Constantin.

Ce urmează

După ce se va încheia scandalul legat de carnea de cal, autorităţile române vor să înceapă o campanie de promovare a României, a anunţat premierul Ponta.

"În mod sigur, după ce termină criza, ne gândim cum să facem o promovare mai bună. Prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comerţ, va trebui să lucrăm un pic mai mult la imaginea noastră. Noi avem un talent extraordinar să ne stricăm singuri imaginea, adică noi din România spunem cât de răi suntem noi, pe diverse domenii, nu doar pe agricultură, şi atunci poate aici suntem mai solidari şi mai inteligenţi şi înţelegem că bătălia internă este bine să o ţinem intern, nu să o exportăm", a declarat Ponta.

Scopul autorităţilor este de a arăta lumii întregi că ţara a fost acuzată pe nedrept în scandalul cărnii de cal şi că România are o agricultură modernă.

"Am oprit atacul şi acum trebuie să mergem în ofensivă, să spunem că am fost acuzaţi pe nedrept, s-a creat - cred că mai mult din cauza noastră, a românilor, că tot tăceam din gură de fiecare dată - impresia că pentru orice necaz pe plan european România sau Bulgaria sunt vinovaţii de serviciu, şi să promovăm faptul că România are o agricultură modernă şi respectă toate regulile europene", a afirmat Ponta.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat săptămâna aceasta, după ce s-a descoperit că sunt probleme cu numeroase pachete de lasagna care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel, care furnizează produse către numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Despre România s-a crezut că este ţara de provenienţă a cărnii de cal care a fost etichetată drept carne de vită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne