Suedia impune controale stricte la graniţa cu Danemarca

Suedia va limita numărul de refugiaţi care pătrund în ţară prin impunerea unor controale stricte de identitate asupra tuturor călătorilor care sosesc în Danemarca.
Refugiaţi, în principal din Siria, aşteaptă să se urce într-un tren spre Suedia în staţia Padborg din Danemarca.
Refugiaţi, în principal din Siria, aşteaptă să se urce într-un tren spre Suedia în staţia Padborg din Danemarca. (Captură Foto)

Guvernul suedez a avertizat luni călătorii să se aştepte la cozi lungi pe partea daneză a podului de legătură Oresund, care a fost un punct major de intrare pentru refugiaţi.

Navetiştii care se îndreaptă spre Danemarca vor trebui să schimbe trenurile la Aeroportul din Copenhaga şi să treacă prin procedurile de verificare a identităţii. Este pentru prima dată în peste o jumătate de secol când călătorii dintre cele două state nordice trebuie să ofere documente de călătorie.

“Guvernul consideră acum că situaţia actuală – cu un număr mare de oameni care au pătruns în ţară într-o perioadă de timp relativ scurtă – prezintă o ameninţare serioasă pentru ordinea publică şi securitatea naţională”, a susţinut guvernul suedez într-o declaraţie publicată luni.

Un gard temporar a fost deja ridicat la staţia de tren Kastrup de la Aeroportul Copenhaga pentru a împiedica oamenii să treacă peste liniile de cale ferată.

Michael Randropp, purtător de cuvânt pentru asociaţia locală a navetiştilor Kystbanen, a denunţat măsura, susţinând: “Este ca şi cum construim un Zid al Berlinului aici. Ne întoarcem cu mai mulţi paşi înapoi în timp.”

Suedia a primit aproximativ 163.000 de cereri pentru refugiaţi în 2015. Doar în toamna anului trecut, aplicaţiile au ajuns la nivelul de 10.000 pe săptămână. Stockholm-ul, totuşi, a declarat că va reduce fluxul de imigranţi la 1.000 pe săptămână în 2016. Împreună cu Germania, Suedia este una dintre principalele destinaţii pentru refugiaţii care fug din calea războaielor şi violenţelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Ţările europene sunt îngrijorate că teroriştii ar putea intra pe teritoriul lor împreună cu refugiaţii. Acele temeri au fost amplificate după atentatele din noiembrie 2015 din Franţa în care au murit 130 de persoane. Atacurile din Paris ar fi fost revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.

Ţările UE, inclusiv Germania, Austria şi Franţa, au reimpus, la rândul lor, controale vamale în 2015 pentru a reduce fluxul de refugiaţi. Totuşi, Danemarca se aşteaptă să primească aproximativ 20.000 de refugiaţi în acest an.

Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa în 2015, conform agenţiei ONU pentru refugiaţi. Aproximativ 50% dintre ei au fugit de războiul din Siria şi aproximativ 21% sunt din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe