Submarin care transporta turişti ruşi se scufundă în largul coastei egiptene, şase morţi

. (photos.com)
Redacţia
27.03.2025

Şase persoane au fost ucise şi alte zeci au fost salvate din apele Mării Roşii, joi, după ce un submarin turistic s-a scufundat în apropierea staţiunii egiptene Hurghada, potrivit ambasadei Rusiei şi presei de stat egiptene.

Tragedia, care a avut loc în largul coastei estice a Egiptului, a declanşat un efort de salvare intens şi a lăsat 21 de persoane în spital - inclusiv şapte copii, cu vârste cuprinse între doi şi 15 ani - potrivit RIA Novosti, agenţia rusă de stat.

Majoritatea celor aflaţi la bord erau turişti ruşi, potrivit RIA şi ambasadei Rusiei în Egipt. În total, 39 de persoane au fost salvate, a raportat Reuters citând autorităţile egiptene. Cei ucişi erau cetăţeni străini, a precizat agenţia.

Incidentul a avut loc joi la ora locală 10:00, când submarinul „s-a scufundat la o distanţă de 1 km de ţărm”, a declarat ambasada. Nava se afla într-o excursie subacvatică obişnuită pentru a inspecta reciful de corali, a adăugat ambasada.

Hurghada este un oraş de plajă popular pe coasta egipteană a Mării Roşii, iar compania care organizează excursiile submarine susţine că este bine stabilită în explorarea fundului marin dramatic al regiunii.

CNN a contactat Ministerul Egiptean al Turismului şi Antichităţilor pentru comentarii.

Operatorul submarinului are o „echipă de experţi” cu „ani de experienţă”, potrivit site-ului său, adăugând că submarinele sale au fost „proiectate în Finlanda pentru a susţine presiunea subacvatică până la 75 m, asigurând siguranţa şi fiabilitatea”.

În caz de urgenţă, compania spune că „măştile de oxigen sunt amplasate deasupra capului şi vestele de salvare sub scaune”.

Sindbad Submarines spune că are două „submarine de agrement” în flota sa, fiecare dintre acestea putând transporta 44 de pasageri şi doi piloţi, cu o „fereastră de vizionare rotundă considerabilă” pentru fiecare pasager.

Nava ar putea ajunge la o adâncime de 25 de metri sub nivelul mării timp de 40 de minute, permiţând pasagerilor să exploreze „500 de metri de recif de corali şi locuitorii săi marini”.

De asemenea, după cum se spune, „cabina spaţioasă cu aer condiţionat” este prevăzută cu „scaune confortabile şi monitoare TV personale”.

În noiembrie, cel puţin 16 persoane au fost date dispărute după ce un iaht turistic s-a scufundat în Marea Roşie, în urma avertismentelor privind marea agitată. La momentul respectiv, nu a fost imediat clar ce a cauzat scufundarea iahtului cu motor, cu patru punţi şi cu carenă de lemn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor