Mogherini se opune înarmării Kievului, sugerată de americani
focus
alte articole
Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, s-a declarat vineri împotrivă unei cereri făcute în SUA, către administraţia Obama, de a înarma Ucraina împotriva paramilitarilor ruşi care acţionează în estul ţării.
Speakerul senatului, John Boehner, republican, împreună cu un grup de politicieni de la conducerea partidului democrat, i-au scris preşedintelui Barack Obama pentru a-i cere să înarmeze Kievul cu arme letale.
Cererea lor, însă, are foarte puţin ecou printre statele UE.
Federica Mogherini a declarat vineri că "UE face destul" şi a insistat că implementarea acordului de pace Minsk II negociat cu efort din partea Franţei şi Germaniei, este "calea de a progresa".
Pentru a sprijini acordul, UE încearcă să negocieze dublarea observatorilor OSCE în Europa, de la cei 500 cât există în prezent.
"Obiectivul principal este de a creşte numărul de oameni cu pregătire adecvată pentru a îndeplini funcţia" a declarat Mogherini. În concepţia sa, cu cât ar exista mai mulţi observatori OSCE în teren, cu atât ar fi mai greu de încălcat acordul de la Minsk cu impunitate.
Istoria ultimilor conflicte cu Rusia o contrazice pe Mogherini. Atât în conflictul din Ucraina, cât şi în conflictul cu Georgia din 2008, trupele ruseşti şi-au permis chiar sechestrarea observatorilor aflaţi în zone cheie la momente "nepotrivite".
Cancelarul german Angela Merkel a luat şi ea, cu câteva săptămâni în urmă, poziţie împotriva înarmării Kievului, afirmând că nu crede că masarea de arme este calea de a rezolva un conflict.
Vineri ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a declarat şi el că livrările de arme "vor pune doar paie pe foc". "Ţelul nostru trebuie să fie armistiţiul, nu escaladarea" a declarat el.
Însă miniştrii de externe ai ţărilor membre par să fi căzut de acord că dacă acordul Minsk II va fi încălcat "într-un mod major", vor fi impuse mai multe sancţiuni. Până în prezent UE a impus anumite sancţiuni economice şi a blocat acordarea de vize pentru anumiţi indivizi.
În SUA, congresmenii americani sunt de părere că acordul Minsk II nu face altceva decât să consolideze rezultatele pe care le-au câştigat paramilitarii în atacurile lor împotriva guvernului de la Kiev, cerând aprobarea rapidă a unui sprijin adiţional pentru Ucraina. După părerea lor Europa are o reacţie prea lentă şi prea slabă în faţa agresiunii ruse, astfel că i-au cerut lui Obama să "conducă Europa" pentru a-l înfrunta pe Putin.
Vineri Marea Britanie a mai trimis un transport de arme non-letale - truse de ajutor, ochelari cu vedere pe timp de noapte, căşti etc. guvernului de la Kiev.