SUA va trimite mai multe nave şi avioane de luptă în Orientul Mijlociu pentru a consolida sistemele de apărare

Portavionul american USS Abraham Lincoln (Wikipedia.org)
Redacţia
04.08.2024

Armata americană va desfăşura avioane de luptă şi nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, a anunţat vineri Pentagonul, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze sistemele de apărare ca urmare a ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi Hamas şi Hezbollah.

SUA se aşteaptă ca Iranul să îşi respecte promisiunea de a răspunde la recenta ucidere a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran - unul dintr-o serie de asasinate ale unor personalităţi de rang înalt din cadrul grupării militante palestiniene - în timp ce războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza face ravagii, potrivit Reuters.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea de crucişătoare şi distrugătoare suplimentare ale Marinei SUA - care pot doborî rachete balistice - în Orientul Mijlociu şi Europa.

De asemenea, SUA va trimite o escadrilă suplimentară de avioane de luptă în Orientul Mijlociu.

"Austin a ordonat ajustări ale poziţiei militare americane menite să îmbunătăţească protecţia forţelor americane, să sporească sprijinul pentru apărarea Israelului şi să se asigure că Statele Unite sunt pregătite să răspundă la diverse situaţii neprevăzute", a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Au existat speculaţii că Pentagonul ar putea să nu înlocuiască grupul de atac condus de portavionul USS Theodore Roosevelt în Orientul Mijlociu, odată ce acesta şi-a încheiat misiunea în curs. Dar Austin a decis ca acest grup de atac să fie înlocuit cu cel condus de portavionul USS Abraham Lincoln.

Declaraţia Pentagonului a adăugat că va creşte gradul de pregătire pentru a desfăşura mai multe sisteme terestre de apărare împotriva rachetelor balistice.

Armata americană a intensificat, de asemenea, desfăşurările înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac cu drone şi rachete pe teritoriul israelian. Cu toate acestea, ameninţarea Hezbollah din Liban ar putea prezenta provocări unice pentru orice eforturi ale Statelor Unite de interceptare a dronelor şi rachetelor, având în vedere arsenalul vast al grupului şi proximitatea imediată faţă de Israel.

La momentul respectiv, Israelul a reuşit să doboare aproape toate cele aproximativ 300 de drone şi rachete cu ajutorul Statelor Unite şi al altor aliaţi.

Biden, într-o convorbire telefonică avută joi cu Netanyahu, a discutat despre noi desfăşurări militare defensive ale SUA pentru a sprijini Israelul împotriva ameninţărilor precum rachetele şi dronele, a declarat Casa Albă.

Iranul şi Hamas au acuzat Israelul că a comis asasinatul şi au promis că se vor răzbuna. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat că ar fi fost implicat.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că SUA nu crede că escaladarea este inevitabilă.

"Cred că suntem foarte direcţi în mesajele noastre, spunând că nu dorim să asistăm la o creştere a tensiunilor şi credem că există o rampă de ieşire aici şi că aceasta este acordul de încetare a focului", a declarat Singh.

O delegaţie israeliană se va deplasa la Cairo în zilele următoare pentru negocieri în vederea încheierii unui acord de încetare a focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor, a transmis vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor