SUA şi Moscova: războiul declaraţiilor despre România. SUA - AEGIS nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare
alte articole
Sistemul american de apărare antirachetă ce va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, respingând acuzaţiile Rusiei, potrivit căreia staţionarea sistemului de apărare antirachetă Aegis în România ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare.
Scutul de la Deveselu nu reprezintă o încălcare a INF, a răspuns acestor acuzaţii ale Rusiei purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, explicând că interesul SUA este de a îşi apăra aliaţii fără să încalce angajamentele luate pe scena internaţională.
"Statele Unite îşi menţin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru că este în interesul securităţii noastre naţionale să respectăm angajamentele luate pe scena internaţională. Putem face asta, asigurând, totodată, securitate pentru aliaţii noştri din Europa, şi vom continua în acest sens", a precizat Earnest, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, potrivit Mediafax.
Acuzaţiile Federaţiei Ruse au survenit ca replică la declaraţiile SUA potrivit cărora regimul de la Kremlin ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare. SUA a acuzat Rusia că ar fi testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri, în condiţiile în care Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă acele două ţări să-şi distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.
În consecinţă, Statele Unite au cerut, marţi, Rusiei să-şi distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunţând încălcarea de către partea rusă a Tratatului forţelor nucleare intermediare, datând din anul 1987. "Cerem Rusiei să respecte obligaţiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis şi să demonstreze acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, "Este o problemă foarte gravă" şi a fost evocată în trecut între Washington şi Moscova, a precizat Psaki.
Negând această acuză, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind însă că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat.
"Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", a declarat Ministerul rus de Externe, referindu-se în special la sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis).
Aceste rachete au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului AEGIS, potrivit MAE rus, care a acuzat că "aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", a subliniat Moscova.
Scutul antirachetă pe care Statele Unite urmează să-l instaleze în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susţinut de NATO, la care ţările membre ale alianţei pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor naţional a unor componente. Sistemul va fi implementat în scopul contracarării ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului şi a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.
În cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, Rusia şi NATO au convenit în mod oficial să coopereze în legătură cu scutul antirachetă din Europa, însă negocierile au eşuat. Rusia a considerat scutul antirachetă drept o dovadă de agresiune împotriva ei.
În octombrie 2013, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov declarat că Rusia este gata "pentru un dialog constructiv cu SUA şi NATO" în privinţa scutului AEGIS, pentru ca două luni mai târziu, cotidianul Build să informeze că ruşii au instalat baterii antirachetă la frontierele UE. Locaţiile acestora, aşa cum au fost surprinse de imaginile satelit, şi raza pe care acestea acţionează permiteau inclusiv un atac asupra oraşului Berlin.