Occidentul a stabilit sancţiunile macroeconomice destinate Rusiei

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Liderii europeni şi americani au convenit, luni, să aplice Rusiei o serie de sancţiuni pe scară largă care vor viza sectorul financiar, energetic şi militar, potrivit Reuters.

Noile sancţiuni, pe care liderii din Statelor Unite, Germania Franţa, Marea Britanie şi Italia le-au discutat în timpul unei conferinţe telefonice, sunt menite să-l determine pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să înceteze agresiunea din Ucraina, după ce forţele pro-Rusia au fost acuzate de doborârea avionului comercial MH-17 pe teritoriile ocupate din estul Ucrainei.

”Faptul că nu am văzut nicio schimbare strategică din partea lui Putin, ne-a făcut să credem că este absolut esenţial să adoptăm măsuri adiţionale şi asta este ceea ce europenii şi Statele Unite intenţionează să facă”, a declarat Tony Blinken, un consilier pe securitate a lui Obama.

Prăbuşirea avionului comercial în această lună, urmată de atitudinea de continuă colaborare cu paramilitarii din Ucraina, a lui Vladimir Putin, a determinat ameninţarea occidentului cu măsuri mult mai dure împotriva Rusiei.

Statele Unite şi UE se aşteaptă să ajungă la un acord final cu privire la noile sancţiuni, marţi, care ar include închiderea pieţei de capital a blocului occidental pentru băncile de stat ruse, ar aplica un embargo asupra vânzărilor de armament şi ar restricţiona tehnologia utilizată în domeniul energetic şi militar.

În Bruxelles, sursele europene au anunţat că diplomaţii au ajuns la un acord preliminar asupra noii liste de companii şi indivizi, inclusiv asociaţi ai lui Putin, care au fost sancţionaţi prin îngheţarea activelor.

Statele Occidentale cred că forţele pro-Rusia au doborât zborul Malaysia Airlines MH-17, soldat cu moartea a 298 de vieţi, folosind o rachetă furnizată de Rusia.

”Ultima informaţie din regiune sugerează că după ce MH-17 a fost doborât, Rusia a continuat să furnizeze armament peste graniţă şi să susţină, practic, separatiştii”, a comunicat premierul britanic, David Cameron.

”Liderii au convenit că Occidentul ar trebui în aceste condiţii să impună costuri adiţionale Rusiei şi în mod specific, ambasadorii membrilor UE ar trebui să cadă de acord asupra unui pachet puternic de sancţiuni pe cât de repede posibil”.

Rusia a acuzat armata ucraineană de această tragedie, care a accentuat criza provocată de anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictele din estul Ucrainei

La începutul zilei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că sancţiunile impuse de Statele Unite şi UE asupra oficialilor şi companiilor ruse nu-şi vor atinge obiectivul.

”Vom depăşi orice dificultate care ar putea apărea în anumite sectoare ale economiei, şi poate vom deveni mai independenţi şi mai încrezători în propriile puteri”, a declarat Lavrov.