SUA au în vedere desfăşurarea mai multor sisteme de apărare antirachetă în Pacific
Statele Unite au în vedere desfăşurarea mai multor sisteme regionale de apărare antirachetă în Pacific pentru a contracara ameninţările din partea Coreii de Nord, a afirmat marţi un ofiţer de rangul doi din Pentagon, amiralul James A. Winnefeld Jr., potrivit publicaţiei The Washington Post.
Amiralul a afirmat că SUA se confrunta cu o perioadă în care bugetele sunt în declin şi este posibil ca Washingtonul să se bazeze din ce în ce mai mult pe aliaţii săi pentru a se proteja de ameninţarea rachetelor balistice.
Oficialul american a menţionat desfăşurarea anul trecut a unei baterii a armatei americane cu sistem avansat de apărare antirachetă în Guam şi a lăsat deschisă posibilitatea ca Statele Unite să facă mişcări similare în viitor.
'Acest sistem rămâne uşor dislocabil dacă este necesar oriunde în lume, dar în acelaşi timp apărând teritoriul SUA de potenţiale ameninţări', a afirmat Winnefeld despre sistemul din Guam. 'Având în vedere faptul că regimul nord-coreean este imprevizibil, ne putem afla în situaţia să facem mai mult în această privinţă pe viitor oriunde în regiune', a apreciat amiralul american.
Declaraţiile survin în timp ce Pentagonul analizează ideea plasării unui sistem similar în Coreea de Sud. El nu a menţionat aceasta, dar a afirmat că SUA continuă să se bazeze pe 'alianţele bilaterale puternice din Pacific cu Coreea de Sud , Japonia şi Australia'. Coreea de Sud este ezitantă în ceea ce priveşte participarea la un scut regional de apărare antirachetă cu SUA şi Japonia, preferând să dezvolte propriul sistem.
Afirmaţiile făcute de Winnefeld, în cadrul conferinţe globale de apărare antirachetă a Consiliului Atlanticului, survin la mai mult de un an după ce administraţia Obama a anunţat o suplimentare de un miliard de dolari la programul de apărare antirachetă pentru a contracara posibilitatea unui atac nuclear din partea Coreii de Nord folosind rachete balistice intercontinentale.
Planul prevede instalarea a 14 noi rachete de interceptare la Fort Greely, în Alaska, o creştere de aproximativ 50% a numărului de rachete pe care Pentagonul le deţine pe Coasta de Vest.
Amiralul a susţinut dezvoltarea viitoarei generaţii de rachete de interceptare, după eşecul unei rachete ce şi-a ratat ţinta în Pacific, vara trecută.
Alocuţiunea lui Winnefeld a inclus de asemenea referiri la Rusia, ale cărei relaţii cu SUA s-au deteriorat ajungând la un stadiu similar cu cel din perioada Războiului Rece după anexarea Crimeii şi revolta din estul şi sudul Ucrainei.
Amiralul nu a menţionat criza din Ucraina, dar a subliniat că puternicul scut de apărare antirachetă Aegis pe care Pentagonul îl instalează în Europa de Est nu este pentru contracararea arsenalului nuclear al Rusiei, ci pentru a face faţă ameninţărilor din Orientul Mijlociu.
'Permiteţi-mi să fiu clar, încă o dată: Nu este politica SUA de a construi un sistem de apărare antirachetă pentru a contracara rachetele balistice ale Rusiei', a afirmat Winnefeld. Componentele sistemului Aegis Ashore amplasate în Polonia şi România sunt menite să contracareze rachetele balistice cu rază lungă de acţiune ce ar putea fi lansate din alte state, din afara zonei euro-atlantice, împotriva partenerilor noştri europeni din NATO, a subliniat amiralul Winnefeld.