Vicepremierul rus Dmitri Rogozin intenţionează să se deplaseze, din nou, la Tiraspol

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, şi-a anunţat intenţia de a se deplasa în a doua decadă a lunii august la Tiraspol pentru a participa la manifestaţiile prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la sfârşitul operaţiunii Iaşi-Chişinău şi eliberării Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă, relatează ITAR-TASS.

Un anunţ în acest a fost făcut de Rogozin, reprezentant special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, într-un interviu apărut luni în publicaţia Izvestia.

'Intenţionez să efectueze o vizită la Tiraspol în data de 24 august pentru a lua parte la ceremonii, dar înţeleg că va fi dificil să mă deplasez, aşa cum aştept să fiu inclus pe lista cu sancţiuni a Ucrainei', a afirmat el.

'Să zbor pe acolo (prin Ucraina) nu se poate, ar putea intercepta avionul. Să fac un ocol prin Bulgaria şi România nu este de asemenea prea uşor. Dar voi inventa eu ceva', a spus oficialul rus în interviul citat.

În plus, Dmitri Rogozin a indicat că a primit o propunere din partea copreşedintelui moldovean al Comisiei interguvernamentale de cooperare bilaterală cu privire la o întâlnire pentru a 'discuta despre relaţiile comerciale ca urmare a sancţiunilor'.

În ajunul vizitei sale la Tiraspol din mai acest an, Chişinăul l-a atenţionat pe vicepremierul rus că vizita să nu este binevenită, aminteşte ITAR-TASS. Autorităţile moldovene manifestau îngrijorare nu atât de mult faţă de programul anunţat al vizitei, cât faţă de punctele neanunţate ale acestei călătorii, mai ales intenţia unor organizaţii publice de a-i transmite lui Rogozin, pentru predarea ulterioară preşedintelui Vladimir Putin, a unor liste cu semnăturile a zeci de mii de locuitori din Transnistria cu privire la recunoaşterea republicii transnistrene.

Vicepremierul rus nu a renunţat la vizita în Transnistria şi a participat la parada militară de 9 mai la Tiraspol.

La întoarcere, Ucraina nu a permis avionului său să-i survoleze spaţiul. Rogozin, însoţit de o delegaţie de deputaţi ai Dumei de Stat şi de ministrul culturii Vladimir Medinski, a trebuit să se întoarcă la Chişinău, unde forţele de securitate i-au percheziţionat avionul. Atunci, vicepremierul rus a ajuns la Moscova cu un avion de linie, iar călătoria sa a provocat un adevărat scandal diplomatic.

El a acuzat România că, la solicitarea Statelor Unite, nu a permis avionului său să revină la Moscova prin spaţiul aerian românesc. 'Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic) TU-160', a afirmat vicepremierul rus, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze vizitele la Tiraspol, adaugă ITAR-TASS.